Een snelcursus ontslag nemen, voor iedereen die dit ook zo moeilijk vindt

De kans dat je je leven lang voor één werkgever werkt, is heel klein. Misschien wordt je tegen je zin ontslagen, maar de kans is groter dat jij het bedrijf uitspeelt en zelf ontslag neemt. Met pijn in je buik richting je baas: leuk is het nooit, maar we kunnen het wel makkelijker voor je maken met deze tips.

De reden van het ontslag kan van alles zijn. Misschien ben je toe aan een carrièreswitch, misschien heb je een bloedhekel aan je collega’s of misschien is dit werk gewoon helemaal niets voor jou. Hoe dan ook, voordat je je spullen pakt en ‘adios bichachos‘ zegt, neem je ontslag. En om dit moment iets makkelijker te maken, hebben wij de volgende tips voor je.

Snelcursus ontslag nemen

Zeker als dit de eerste keer is dat je ontslag neemt, weet je waarschijnlijk niet zo goed hoe je dit aanpakt. Daarom zijn wij hier als rots in de branding, met een snelcursus ontslag nemen.

1. Kondig je ontslag aan

Zorg ervoor dat je baas het nieuws als eerste hoort en het niet in de wandelgangen oppikt. Hiermee scoor je namelijk geen punten en het laatste wat je wil is met naar gevoel uit elkaar gaan. Vraag een gesprekje met je baas aan en vertel hem of haar dat je ontslag wil nemen. Noem vooral positieve dingen als reden, bijvoorbeeld de nieuwe baan die je hebt gekregen.

Nog een kleine tip, houd rekening met wanneer je jouw ontslag indient. De meeste CAO’s hebben namelijk een opzegtermijn van een kalendermaand. Dat betekent dat als jij op 10 april ontslag indient, je tot 31 mei werkt. Dien dus altijd je ontslag in tegen het einde van de maand.

2. Bereid je voor op een aanbod

De kans bestaat dat jouw baas je helemaal niet kwijt wil en een aanbod doet. Jij – als ster van de werkvloer – kan niet gemist worden, daarom haalt je baas alles uit de kast om je in het bedrijf te houden. Dit kan zijn in de vorm van een salarisverhoging, een hogere functie of een uitbreiding van je takenpakket bijvoorbeeld. Bedenk of je hierop in wilt gaan of dat je het aanbod afslaat. Er is een reden dat je vertrekt, maar als het aanbod jouw probleem oplost, is het zeker iets om te overwegen.

3. Schrijf een positieve ontslagbrief

Helaas komt er ook een formeel gedeelte bij het ontslag kijken, namelijk de ontslagbrief. Een ‘positieve ontslagbrief’ klinkt misschien gek, maar het kan echt. In de ontslagbrief beëindig je officieel de arbeidsovereenkomst die jij hebt met het bedrijf waar jij ontslag neemt. Het is een formele brief, maar het is zeker niet verboden om je eigen draai hieraan te geven. Laat wat van je persoonlijkheid terugkomen in de brief, zo valt deze bij baas ook wat beter.

4. Regel je referenties

Als jij altijd je best hebt gedaan en goed contact had met je collega’s, dan mag je daar nu best de vruchten van plukken. Vraag voor je vertrekt aan je lieftallige collega’s en baas of je hen als referentie mag noemen op je CV. Misschien wil je baas zelfs wel een referentiebrief voor je schrijven. Altijd handig, een paar mensen die een goed woordje voor je doen.

5. Blijf professioneel tot je vertrek

Dit klinkt misschien logisch, maar we willen het toch even zeggen. Blijf professioneel tot je vetrek, zo houd je de sfeer op de werkvloer gezellig. Het kan er soms nogal ongemakkelijk en gespannen aan toe gaan als iedereen weet dat er iemand vertrekt, zeker als die persoon zich afstandelijk gedraagt. Wees niet ‘die persoon’ en probeer je zo normaal mogelijk te gedragen tot je laatste werkdag.

Liever een extreme exit maken? Lees dan dit artikel over mensen die op een spectaculaire manier ontslag nemen.

Reageer op artikel:
Een snelcursus ontslag nemen, voor iedereen die dit ook zo moeilijk vindt
Sluiten