Jaime Andreas
Jaime Andreas Post 9 jun 2020

5 veelvoorkomende valkuilen aan het begin van je carrière

Een nieuwe baan of carrière starten is een hele uitdaging. Je leert nieuwe collega’s kennen, je dagen zien er anders uit en je komt voor nieuwe uitdagingen te staan. Aan het begin van je carrière is het niet erg om een paar fouten te maken. Dat doet iedereen. Toch zijn er een aantal carrière valkuilen die veel mensen meemaken die je makkelijk kunt voorkomen.

Het beginnen van een nieuwe carrière moet vooral juist spannend en leuk zijn. Je wilt niet gelijk te maken hebben met onnodige stress.

Carrière valkuilen die je kunt voorkomen

In de start van je carrière neem je belangrijke keuzes die grote invloed kunnen hebben op het succes van je loopbaan. Het is niet erg om foutjes te maken, maar wel belangrijk dat je er goed mee omgaat.

1. Je kiest een baan om de verkeerde reden

Een grote valkuil voor vele jonge starters is een baan aannemen voor de verkeerde redenen. Je zit niet voor de rest van je loopbaan vast aan je eerste baankeuze, maar het vormt vaak wel de basis. Daarom is het goed om te overwegen wat nou eigenlijk het belangrijkste is aan een baan.

Sommige mensen accepteren een baan al snel door het salaris, de functietitel of krijgen een baan van iemand aangeboden. Dit zijn belangrijke dingen, maar ook belangrijk zijn de collega’s waar je mee te maken krijgt, de werkplek, de werkzaamheden en het werkniveau. Sluiten deze dingen niet bij jou aan? Dan is de kans groot dat je niet erg gelukkig wordt van deze werkplek.

2. Je blijft te lang hangen

Je kunt niet altijd meteen weten wat de juiste keuze is en niet iedereen heeft de luxe om kritisch te zijn over een eerste baan. Soms wil je gewoon snel geld verdienen en ervaring opbouwen. Blijf alleen niet te lang hangen in deze positie. Zorg dat je bewust blijft van je ambities en werkgeluk.

3. Je denkt dat je alles weet

Na het behalen van je diploma voel je je waarschijnlijk on top of the world. Maar vergeet niet dat je binnen een bedrijf vaak nog veel te leren heb. Sta open voor de hulp en lessen van andere mensen en blijf vooral leren van de fouten die je maakt. Je hoeft je niet te schamen als je om hulp vraagt. Dit laat alleen maar zien dat je jouw werk serieus neemt.

4. Je vergeet een netwerk op te bouwen

Het opbouwen van een netwerk is cruciaal voor toekomstige carrièrekansen en je persoonlijke ontwikkeling. Je collega’s kunnen veel voor je betekenen. Niet alleen is het handig voor je (toekomstige) baan; het is ook nog eens gezellig om de borrels van je werk bij te wonen en lekker met je collega’s te babbelen.

5. Je raakt betrokken bij kantoordrama

Het is soms misschien aantrekkelijk te roddelen over een vervelende collega, maar doe het niet. Vermijd conflicten en onprofessionele kritiek op anderen. Het helpt jou niet beter worden en kan jou ook in een slecht daglicht zetten.

Reageer op artikel:
5 veelvoorkomende valkuilen aan het begin van je carrière
Sluiten