Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 3 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Tijd voor een carrièreswitch? Zo pak je het succesvol aan

Het kan gebeuren dat je op een bepaald punt in je carrière terechtkomt waarin het tijd wordt voor iets anders. Er zijn tig verschillende redenen te bedenken waarom je van baan wilt wisselen. Wat je reden ook is, voordat je beslist een carrièreswitch te maken, zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken.

Tips voor een soepele carrièreswitch

Het opzeggen van je huidige baan kan spannend zijn. Je geeft op wat je door en door kent, om een sprong in het diepe te maken naar een nieuwe carrière. Daarom is het verstandig je eerst in een aantal zaken te verdiepen, voordat je daadwerkelijk de switch maakt. We zetten een aantal tips op een rijtje die mee zullen helpen aan een soepele carrièreswitch.

1. Houd bij hoe gelukkig je bent met je huidige carrière

Houd in bijvoorbeeld een boekje bij hoe gelukkig je dagelijks wordt van je werkzaamheden. Let hierbij vooral op terugkerende thema’s. Welke aspecten van je huidige baan vind je leuk en welke zie je liever verdwijnen? Zijn je ongenoegen bedrijfsgerelateerd, liggen ze bij je eigen werkzaamheden of misschien de mensen met wie je werkt? Door dit voor jezelf duidelijk te krijgen, is het eenvoudiger zoeken naar een nieuwe uitdaging.

2. Zet je vaardigheden op een rijtje

Ga na welke rollen je in je huidige, maar ook voorgaande banen hebt vervuld. Misschien heb je wel vrijwilligerswerk gedaan of meegewerkt aan projecten, waar je bepaalde vaardigheden mee hebt opgedaan. Stel vast wat je kernvaardigheden zijn, en als je hierin verder wilt groeien of deze op anderen over wilt brengen, kun je gaan zoeken naar carrières waarbij deze vaardigheden van belang zijn.

3. Kijk verder dan je neus lang is

Als je ervaring hebt in één vakgebied, is het heel logisch dat je hierin blijft hangen bij het zoeken naar een nieuwe carrière. Zonde, want je vaardigheden zijn waarschijnlijk ook heel goed inzetbaar bij een andere baan. Probeer daarom bij het zoeken naar iets nieuws ook eens te kijken naar vakgebieden waar je (nog) niet zo in thuis bent.

4. Gebruik je netwerk (of dat van anderen)

Heb je interesse in een bepaalde baan buiten jouw vertrouwde vakgebied? Dan ken je vast iemand (of iemand die iemand kent) die in dat vakgebied werkt. Maak hier vooral gebruik van. Probeer een keer met iemand af te spreken of zelfs een (halve) dag mee te lopen. Zo krijg je van een professional inzicht in hoe een dag in die carrière er daadwerkelijk uitziet, en zie je niet alleen het ‘perfecte plaatje’ van bijvoorbeeld een vacature.

5. Probeer het uit en volg cursussen

Je kunt ervaring opdoen in het vakgebied van jouw interesse, door in je vrije tijd te verdiepen in een baan die je interesseert. Ambieer je bijvoorbeeld een baan waarbij je veel moet schrijven, zorg dan dat je ook veel leest én zelf natuurlijk veel schrijft. Werk je liever met mensen of dieren? Dan kun je kijken of je ergens een paar uur vrijwilligerswerk kunt doen. Daarnaast raden we sterk aan om cursussen te volgen. Zeker als je een baan in een nieuw vakgebied zoekt, is het handig om hier al enige ervaring mee te hebben voordat je gaat solliciteren.

Zijn dit nog niet genoeg tips voor je carrièreswitch? Dan vind je in onderstaand artikel nog meer handige tips:

Carrierèswitch op de planning? Houd dan deze tips in gedachten

Reageer op artikel:
Tijd voor een carrièreswitch? Zo pak je het succesvol aan
Sluiten