#ChallengeAccepted: dit is het verhaal achter de zwart-wit foto’s op Instagram
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2FChallengeAccepted-Instagram.jpg)
Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen op Instagram: vrouwen die zwart-wit foto’s van zichzelf plaatsen met de hashtag #ChallengeAccepted of #WomenSupportingWomen. Op het eerste gezicht lijkt het een challenge gericht op women empowerment, maar het is veel meer dan dat. Om het once and for all duidelijk te maken vertellen wij de oorzaak en het doel van deze challenge.
Nu de challenge steeds groter wordt, is er wat verwarring ontstaan over de aanleiding van de challenge. Volgens sommigen is door het massale animo het oorspronkelijke doel verloren gegaan.
#ChallengeAccepted
De bedoeling van deze challenge is dat vrouwen een zwart-wit foto van zichzelf posten, met daaronder #ChallengeAccepted en/of #WomenSupportingWomen. Vervolgens nomineren zij vrouwen om hetzelfde te doen door ze in de foto te taggen. Hiermee wordt de solidariteit onder vrouwen extra benadrukt: women empowering women.
Samen met zes miljoen (!) andere vrouwen, nemen ook celebrities als Khloe Kardashian, Paris Hilton en Naomi Campbell deel aan de beweging. En hoewel er enkel goede intenties zijn, vangt deze challenge toch wat kritiek. Enerzijds denken sommigen dat het delen van een selfie niet bijdraagt aan women empowerment en anderzijds is er kritiek, omdat de beweging het oorspronkelijke doel voorbij zou gaan.
En dat laatste, daar gaan we het even over hebben. De hashtag #ChallengeAccepted circuleert al sinds 2016 op Instagram, waar het ooit is begonnen als actie om meer awereness voor kanker te creëren. De huidige opleving van de challenge hebben we mede te danken aan Ana Paula Padräo, een Braziliaanse journalist die de hashtag #WomenSupportingWomen gebruikte. Daarnaast gaf de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez, een bijzondere speech die viral ging. In deze speech sprak zij zich uit tegen seksisme.
Femicide in Turkije
Turkse vrouwen en organisaties stellen dat de challenge eigenlijk is begonnen in Turkije, om aandacht te vragen voor de femicides die er plaatsvinden. De afgelopen jaren is het aantal vermoorde vrouwen in Turkije toegenomen. Alleen al in 2019 zijn er 474 vermoord tijdens een gender-gerelateerde misdaad. Door de uitbraak van het coronavirus en de daarbijbehorende lockdown, zijn de cijfers van 2020 naar verwachting nog hoger.
De zwart-wit foto’s staan symbool voor de zwart-witte foto’s van vermoorde vrouwen in de Turkse kranten. De moord op de jonge studente Pinar Gültekin was de druppel en daarmee ook de aanleiding tot deze beweging. Vrouwen laten solidariteit zien met een zwart-wit foto, omdat de slachtoffers van de femicides ook zo in de media verschijnen.
Sinds Turkse politici voorzichtig lieten weten het Verdrag van Instanbul te willen schrappen, heerst er onrust. Het Verdrag van Istanbul vraagt dat elke Europese lidstaat maatregelen ontwikkelt ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Hieronder valt ook: mentaal geweld, stalking, seksueel geweld en gedwongen huwelijk. Een belangrijk verdrag, right? Nu is het zo dat de conservatieve partij van Erdogan van dit verdrag af wil ‘omdat het volgens politici de traditionele familiewaarden zou bedreigen’. Dit heeft in Turkije voor rumoer gezorgd en heeft eraan bijgedragen dat de #ChallengeAccepted beweging zoveel aanhang heeft gekregen.
Al met al zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat #ChallengeAccepted viral gaat. Maar ondertussen weten we dat een zwart-wit selfie meer betekent dan enkel women empowerment.