Tessa Ham
Tessa Ham Career 31 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Smash your goals – een checklist om realistische doelen op te stellen

Je doelen verwezenlijken is een cruciaal onderdeel is van persoonlijke groei. En wat is er mooier dan beseffen dat je als persoon een groei- en ontwikkeltraject doormaakt, of dat je ieder jaar een betere versie van jezelf wordt? Juist ja, niets. Dat is precies waarom wij het stellen van doelen zo belangrijk vinden. Hierbij is het wel belangrijk om voor jezelf realistische doelen op te stellen, het moet immers haalbaar blijven.

Met deze checklist lukt dat vast en zeker!

Realistisch doelen stellen in 4 stappen

The Every Girl leert ons wat het geheim is van haalbare, realistische doelen.

Stap 1: Deel je doelen op in categorie√ęn

Les nummer 1: gooi je doelen niet over √©√©nzelfde boeg, maar deel ze op in haalbare categorie√ęn. Sommige doelen hebben immers betrekking op je¬†financi√ęn, andere doelen hebben betrekking op je gezondheid en weer andere doelen hebben betrekking op je persoonlijke relaties. Het heeft dus geen zin om die doelen met elkaar te vergelijken.

Maak het jezelf daarom overzichtelijk en deel je doelen op in aparte categorie√ęn. Structuur en organisatie zijn immers¬†key¬†bij het behalen van doelen.¬†Marie Kondo¬†would be proud.¬†

Stap 2: Wees specifiek bij het doelen stellen

E√©n van de grootste valkuilen bij het stellen van doelen is dat ze te vaag geformuleerd zijn. ‚ÄúIn 2020 wil ik afvallen‚ÄĚ is bijvoorbeeld iets helemaal anders als ‚ÄúIn 2020 wil ik elke maand 1 kilo afvallen‚ÄĚ.¬†See the difference?

Maak je doelen daarom zo concreet mogelijk en zorg dat je je vooruitgang gaandeweg kan bijhouden. In 2019 had ik bijvoorbeeld het goede voornemen om dat jaar twintig boeken te lezen. Op die manier wist ik in april prima of ik op schema zat of niet. Heel anders zou het geweest zijn als ik als doel ‚Äúmeer lezen‚ÄĚ had gesteld.

Stap 3: Weet waarom je het doet

Bij zowat alles wat je doet, is het belangrijk dat je onthoudt waaróm je het doet. Want natuurlijk komen er momenten waarop je het lastig krijgt om verder te blijven knallen voor je doel, en natuurlijk zal het proces niet altijd van een leien dakje lopen. Maar als je op die momenten beseft waarom je iets wil, zal het makkelijker zijn om vol te houden.

Ikzelf heb bijvoorbeeld een Instagram-account waar ik meer tijd aan besteed dan ik zou willen. Op momenten dat daarover baal, herinner ik mezelf echter aan het waarom van dat account, namelijk het uitbouwen van een portfolio. Zorg dus dat jij voor jezelf ook voor elk doel weet waarom je het doet!

Stap 4: Gebruik je handen

Het is gemakkelijk om te dromen over het bereiken van je goals en om te fantaseren over een fantastische carrière, maar enkel en alleen erover nadenken gaat je nog niets opleveren. Gebruik daarom eens je handen om je doelen op te stellen en tot leven te brengen, bijvoorbeeld door middel van een vision board.

Creatief aan de slag gaan met pen, papier en beeld, maakt dat je je doelen scherper stelt. Een vision board maakt alles ook lekker visueel. Hang je vision board bijvoorbeeld op een zichtbare plek, zodat je dagelijks herinnerd wordt aan je doelen.

Lees ook: 7 redenen waarom het je maar niet lukt om je doelen te bereiken

WorkJuice¬†deelt dagelijks praktische¬†tips¬†en tricks op het gebied van carri√®re en geld. Of dat nou gaat om¬†solliciteren, sparen of productiviteit ‚Äď zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! ūüíė

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Smash your goals – een checklist om realistische doelen op te stellen
Sluiten