Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Choking is opeens populair, maar doen we dit wel veilig genoeg?

Choking – je weet wel, wurgseks – is ineens razend populair. Het lijkt wel alsof we allemaal toe zijn aan wat extra spanning in de slaapkamer. Wij zijn groot voorstander van extra spanning, maar in dit geval is het belangrijk dat het op een veilige manier gebeurt. Wij leggen je uit wat choking is en waar je op moet letten. Veiligheid gaat boven alles en dit is niet zonder risico.

Tot 20% van de mannen en 12% van de vrouwen zeggen dat ze een partner hebben gewurgd tijdens de seks, volgens de Journal of Sexual Medicine.

Oké, choken is dus populair

Al lijken die cijfers niet zo hoog, toch choked ruim 1 op de 5 mannen en 1 op de 8 vrouwen. Dat zijn een heleboel mensen. In de UK is dit een al probleem. Veel vrouwen geven aan gechoked te zijn zonder daar toestemming voor te geven, waardoor het onprettig en zelfs gevaarlijk aanvoelde.

De controversiële “ruwe seks” verdediging werd gebruikt in een aantal moordzaken over de hele wereld, waardoor een campagne genaamd We Can’t Consent To This nu gaande is. In het Verenigd Koninkrijk kan het verstikken van een partner zonder toestemming illegaal worden onder een nieuwe wet op huiselijk geweld.

Met een zachte hand om de hals is niets mis, toch zoeken sommigen meer de grenzen op. Is verstikking een kink of is het gevaarlijk en gaan we beter terug naar meer vanille-seks?

Wat is choken nou eigenlijk echt?

Choken is slechts een onderdeel van een veel grotere kink, namelijk breath play. Oftewel, spelen met ademhalen. De kick die gepaard gaat met choken is vergelijkbaar met de euforie die wordt opgewekt door een sterk orgasme of een echt goede workout. Meestal valt het onder de paraplu van BDSM, maar breath play is doorgebroken in slaapkamers over de hele wereld. En daarom is het extra belangrijk dat dit veilig wordt gedaan.

Hoe je veilig experimenteert

Door boeken als 50 Shades of Gray en films als 365 Days groeit de nieuwsgierigheid. In dit geval betekent dit dat veel mensen onveilig experimenteren met ademhalen. Big no from us.

Als je van plan bent een hand om de keel van je partner te leggen, zijn er een aantal regels. In termen van safe choking, wil je ervoor zorgen dat je niet te veel druk uitoefent, het is beter om zachtjes en langzaam te choken in plaats van veel druk uit te oefenen, omdat dit de luchtpijp en het strottenhoofd kan beschadigen. Probeer de voorkant van de nek te vermijden en oefen de grootste druk uit rond de zijkanten en achterkant.

De belangrijkste regel bij choking is een duidelijk stop-signaal. Dit kan alles zijn van een lichte tik op de arm van je partner tot een luide klap op het hoofdeinde van het bed. Dit signaal spreek je samen af voordat je begint.

Of ga voor een sensueel, maar veilig alternatief

We snappen dat je nieuwsgierig bent, maar onze voorkeur gaat uit naar een veiliger alternatief. Er zijn genoeg andere manier om met ademhaling te spelen, zonder dat je de zuurstof wegneemt. Denk bijvoorbeeld aan een hand over de mond, gebruik een sjaal van ademend materiaal, waardoor de ontvanger nog steeds zuurstof krijgt.

Hoe je je ook wilt experimenteren, onthoud dat veiligheid altijd een prioriteit is – laat verlangen nooit je voorzichtigheid uitschakelen.

Hello Giggles

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.