Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 14 apr 2019

Holy shit – Zoveel krijgen de headliners van Coachella betaald

Afgelopen vrijdag is het festival der festivals gestart: Coachella 2019. We zochten laatst al uit hoeveel het precies kost om naar het muziekfestival te gaan, maar nu weten we ook hoeveel de headliners ongeveer betaald krijgen. Hint: het is bizar veel.

Coachella 2019

Coachella is in alle opzichten mega groot. Het terrein is mega groot, de aankleding is mega groot, de artiesten zijn mega bekend en ga maar door. Stiekem zouden we best weleens willen zien hoe het eraan toegaat daar, maar daar is onze portemonnee het niet helemaal mee eens. Tot die tijd gaan we dus maar naar andere Coachella-achtige festivals die minder kosten.

Ariana Grande zal dit weekend geschiedenis schrijven aangezien ze de jongste headliner ooit is op het festival. Daarnaast is ze ook nog eens pas de vijfde vrouw ooit die als headliner optreedt in negentien jaar. Volgens het Twitter-account ‘Book More Women’ bestaat de line-up van het festival dit jaar uit 35% vrouwelijke artiesten. Dat is hetzelfde percentage vrouwen als vorig jaar.

Book More Women on Twitter

Coachella Music and Arts Festival 2019 2018: 35% 2019: 35% @coachella #bookmorewomen https://t.co/or0Tfb09gH

Dus hoeveel betaalt de organisatie deze artiesten eigenlijk? Het heeft in ieder geval te maken met de tijd en het podium waarop de artiesten staan. Hoe kleiner de naam op de line-up, hoe minder deze persoon of groep betaald krijgt.

Zoveel krijgen de headliners van Coachella betaald

Elk weekend komen er zo’n 100.000 bezoekers op het muziekfestival in Indio Valley af. Die mensen zorgen ervoor dat er aardig wat geld in het laatje komt. In 2016 kwam er zo’n 704 miljoen dollar binnen bij het festival en in 2017 was de brutowinst maar liefst 114.6 miljoen dollar. Logisch dus, dat de loonstroken van de artiesten ook niet verkeerd zijn.

Stay updated ? Download the latest version of the Coachella mobile app

11.1k Likes, 303 Comments – Coachella (@coachella) on Instagram: “Stay updated ? Download the latest version of the Coachella mobile app”

Gemiddeld salaris van de muzikanten

In 2017 liet The New Yorker weten dat Kendrick Lamar, Radiohead en Lady Gaga allemaal tussen de drie en vier miljoen dollar (!) voor een optreden op Coachella. De kleinere artiesten op de line-up verdienden toen ongeveer 10.000 dollar voor een optreden.

Vorig jaar was Beyoncé de eerste zwarte vrouw die als headliner op het muziekfestival stond. Hier gaf ze een iconisch optreden zoals alleen Queen B kan doen en daar kreeg ze ook aardig wat voor betaald. Beyoncé doneerde vervolgens 100.000 dollar van haar paycheck aan het goede doel.

Verder deelde rap goddess Cardi B dat ze vorig jaar 70.000 dollar per weekend kreeg voor haar optredens op het festival. Dat is voor ons bizar veel geld, maar voor Cardi valt het tegen. Ze liet toen namelijk weten dat ze zelf 300.000 dollar had uitgegeven aan de productie van haar optreden op Coachella. Dit geld zou uit haar eigen zak zijn gekomen.

Laten we hopen dat er steeds meer vrouwen als headliners geboekt worden voor aankomende festivals, zodat er steeds meer gendergelijkheid komt in de muziekindustrie.

Refinery29

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Holy shit – Zoveel krijgen de headliners van Coachella betaald
Sluiten