Zita Vervoort
Zita Vervoort Beauty 6 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat is collageen en waarom is het zo belangrijk voor je huid?

Je hoort dit woord in elke skincare reclame voorbij komen en onze crèmes zitten er vol mee. We hebben het natuurlijk over collageen, maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk voor onze huid? Dat gaan we je haarfijn uitleggen, zodat je in de toekomst geen vraagtekens meer hebt.

We willen daarnaast natuurlijk wel weten wat we op ons gezicht smeren en waar onze huid uit bestaat.

Wat is collageen?

Onze huid wordt soms gezien als een soort trampoline. Collageen is hetgeen dat onze huid elastisch en soepel houdt, het geeft onze huid een goede basis. Hierdoor zien we er niet alleen gezonder, maar ook jonger uit. Collageen zorgt er dus ook voor dat we minder rimpels hebben. Is dat niet chill?

“Collagen is the most abundant protein (essential for building muscle) in the body. It’s a long, fibrous, structural protein (rope-like in appearance) that gives the skin strength and elasticity,” zegt Alexis Granite, dermatoloog bij Mallucci in London. Dit is precies waarom veel merken nadrukkelijk vertellen dat er collageen in hun producten zit, want niemand wil in zijn twintiger jaren onder de rimpels zitten.

Waar komt collageen vandaan?

Collageen is niet alleen goed voor onze huid, maar eigenlijk voor ons hele lichaam. Het zit in onze pezen, aderen, organen en botten. En daar hebben we natuurlijk geen last van rimpels, dus waar dient het dan wel voor? Collageen is een soort lijm wat gaatjes opvult of deeltjes aan elkaar plakt. Als we bijvoorbeeld een wondje hebben, zorgt collageen ervoor dat de wond heelt. Collageen is dus eigenlijk een wondermiddel.

Maakt skincare een verschil?

Producten met collageen erin zijn een enorme trend in de beauty wereld. Er bestaan zelfs collageen maskers, maar werken deze nou echt? Collageen moleculen zijn te groot om door onze huid geabsorbeerd te worden. Het is daarom handiger om producten te kiezen die de productie van collageen kunnen vergroten en versnellen. Een voorbeeld hiervan is retinol, collageen wordt hier als het ware wakker van.

Ook producten die eigenlijk bedoeld zijn voor de heling van een wond doen wonderen. Collageen is de diepste en dikste huidlaag, waardoor het moeilijk is om daar binnen te dringen. Sommige producten kunnen het collageen niveau in de huid veranderen, maar niet in extreme mate.

Het zit in ons lichaam, dus waarom in crèmes?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan. Als je collageen is aangetast geeft ons lichaam gelijk een seintje dat er nieuwe aangemaakt moet worden. Maar net als alle andere goede dingen, vermindert collageen naarmate we ouder worden. Dit verminderen gaat nog sneller door in de zon te liggen of door te roken. Het begint allemaal rond je twintigste en het collageen gehalte zakt ieder jaar met 1%. Wow, wat?

“The appearance of fine lines are the first signs, such as early wrinkles and crepey skin that doesn’t snap back as quickly as it may once have.” zegt Alexis. Dit klinkt als slecht nieuws, maar gelukkig is er dus wat aan te doen. Dit is precies waarom veel merken collageen aan hun crèmes toevoegen, het is gelukkig nooit te laat om ze te gebruiken. De volgende dingen kan je doen om zo veel mogelijk collageen te behouden:

1. Zonnebrandcrème

Onze huid blootstellen aan de zonnestralen is één van de grootste oorzaken van de vermindering van collageen. Zorg er dus voor dat je iedere dag, ook al is het bewolkt buiten, zonnebrandcrème op je gezicht smeert (of een dagcrème met SPF) en de kans is veel kleiner dat je rimpels krijgt.

2. Snack slim

Iemand zin in bouillon van botten? Deze bouillon klinkt misschien niet super smakelijk, maar helpt je wel je collageen niveau op peil te houden. Sta je niet echt te trappelen om dit te eten? Andere dingen die goed zijn om geen collageen te verliezen zijn eiwitten, vlees, kaas of kool (voor vegetariërs). Ook producten met vitamine C (zoals broccoli of aardbeien) en vitamine A (wortels of zoete aardappel) helpen je een handje.

3. Sport regelmatig

Of het nu een stevige HIIT les is of gewoon een blokje om, het is belangrijk om regelmatig te sporten of te bewegen. Het verhogen van je zuurstofgehalte en bloedtoevoer zorgt voor een gezondere huid, dus trek je spotkleren maar aan.

4. Niet roken

We weten allemaal dat roken alles behalve goed is voor onze gezondheid. Ook voor onze huid doet roken niet veel goeds, want roken beperkt de productie van collageen. Heel snel weggooien die sigaretten.

5. Doei suiker

Te veel suiker eten kan leiden tot versuikering en dit betekent dat het collageen in je lichaam zwak en broos wordt. Hierdoor vermindert de elasticiteit in je huid en wordt het verouderingsproces versneld. Dus dat chocolaatje wat je om vier uur neemt kan je beter vervangen door iets anders.

Collageen is dus essentieel om het verouderingsproces van je huid niet zo snel te laten gaan. Er zijn een hoop manieren hoe je dit doet, dus doe er je voordeel mee. Zo zie jij er waarschijnlijk net zo goed uit als Jennifer Lopez op je vijftigste.

Glamour Magazine

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat is collageen en waarom is het zo belangrijk voor je huid?
Sluiten