Julia Schaap
Julia Schaap Beauty 1 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Collageen: wat doet deze stof nou echt met je lichaam?

Een ding is zeker: we worden allemaal ouder en soms heeft ons lichaam een beetje hulp nodig. Daarom zijn supplementen tegenwoordig niet meer weg te denken. Een voorbeeld daarvan is collageen.

De aanmaak van deze stof neemt rond je 25ste levensjaar sterk af, waardoor dit een ideaal supplement is om mee te beginnen. Iedereen heeft weleens van collageen gehoord, maar wat is het precies en waar is het goed voor?

Wat is collageen?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in je lichaam. Het heeft een lijm-achtige werking waardoor ons lichaam als het ware aan elkaar blijft plakken. Best belangrijk, dus.

Je kan collageen zien als een primaire bouwsteen van je lichaam. Hierdoor is deze stof erg belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Er zijn 28 soorten collageen, maar de eerste drie zijn het belangrijkst voor je lichaam. Dit komt omdat de eerste drie soorten ongeveer 90% van de stof aanmaakt voor het lichaam.

Huid

Veel mensen gebruiken collageensupplementen voor het versterken van de huid, maar daarnaast zorgt het ook voor het vertragen van rimpelvorming. Hierdoor loop jij er op je oude dag nog bij met een strak huidje. Het helpt ook met het versnellen van huidvernieuwing, waardoor mensen met littekens hier veel baat bij hebben.

Haar en nagels

Collageen heeft ook een positief effect op de groei van je haar, het volume en op de glans. Daarnaast draagt het ook bij aan het verminderen van haaruitval. Ook je nagels worden sterker, minder broos en groeien sneller door het gebruik van collageen.

Botten

Ook je botten hebben profijt bij de aanmaak van collageen. Ze bestaan voor een derde uit collageen, maar hoe ouder je wordt, hoe sneller collageen in je botten afneemt. Hierdoor is het belangrijk om het via een supplement of andere voeding binnen te krijgen, waardoor je je botten sterk houdt en de kans kleiner is om iets te breken.

Collageen in voeding

Collageen zit ook in voeding zoals zalm, quinoa, bonen, linzen, noten, bladgroenten, bessen en citrusfruit. Een ongezonde levensstijl zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen sterk afneemt. Zorg dus dat je een gezond ritme aanhoudt, waardoor het collageengehalte op pijl blijft.

Hoe vaak moet jij je beddengoed wassen voor een zuivere huid?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.