Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 7 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Loving the job – Waarom je collega’s zo belangrijk zijn voor je werkgeluk

Als er íéts belangrijk is op werk, dan is het wel je werkgeluk. Verschillende factoren zorgen er samen voor hoe gelukkig je je voelt op werk. We hebben het dan over de werkzaamheden die je dagelijks uitvoert, maar zeker ook over je collega’s. Sterker nog, we denken dat je collega’s juist het allerbelangrijkste zijn voor je werkgeluk.

Leuke collega’s zijn belangrijk voor je werkgeluk

Om maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: er is een grote kans dat je jouw collega’s vaker ziet dan je beste vrienden. Sterker nog, je ziet je collega’s waarschijnlijk zelfs vaker dan je grote liefde die thuis op de bank op je aan het wachten is.

En je collega’s kies je niet zelf. In de vacature van jouw nieuwe baan staat dat je terecht komt in een gezellig team, en bij het invullen van je motivatiebrief schrijf je nog enthousiast dat je een teamplayer bent. Maar eerlijk is eerlijk, het enige wat je kunt doen is afwachten en hopen dat je collega’s uiteindelijk als je vrienden aanvoelen.

In het beste geval

In het meest positive geval kom je naast collega’s te zitten met wie je eindeloos kunt lachen totdat de tranen over jullie wangen rollen, maar waarmee je ook voldoende focus kunt hebben om hard te werken. Juist díé collega’s zorgen ervoor dat je met plezier naar werk gaat. Je hoeft heus niet altijd zin te hebben in wéér een nieuwe werkdag, maar je collega’s slepen je er doorheen.

Ook als het thuis niet helemaal lekker gaat, zijn je collega’s vaak een stabiele factor om op terug te vallen. Omdat jullie elkaar elke dag zien, zien je collega’s het vaak ook als het even niet zo lekker met je gaat. Wedden dat ze binnen no time voor je klaarstaan om je er bovenop te helpen?

Deze eigenschappen heeft een goede collega

Ook als het in eerste instantie niet meteen matcht, betekent dat niet dat je geen goede collega kunt zijn. We vonden een lijstje met de onderstaande eigenschappen die een goede collega zou moeten hebben:

  • Eerlijk
  • Afspraken nakomen
  • Behulpzaam
  • Betrokken
  • Positief

Loop je de kantjes er vanaf, kom je achterbaks of nep over, of voer je je werkzaamheden echt niet goed uit? Bad news, deze eigenschappen worden – geheel terecht ook – gezien als slechte kwaliteiten voor een collega.

En als die klik er echt niet is?

Heb je helemaal geen klik met je collega’s? Bedenk dan dat je niet de enige bent. Hoe je het beste met deze situatie omgaat is per bedrijf verschillend, maar het belangrijkste vinden we dat je trouw blijft aan jezelf. Je kunt altijd nog deze 7 tips opvolgen om je werkgeluk te vergroten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Loving the job – Waarom je collega’s zo belangrijk zijn voor je werkgeluk
Sluiten