Jaime Andreas
Jaime Andreas Love & Life 23 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: leuke collega’s zijn even belangrijk als goed salaris

It’s all about the money, money, money, zou je op het eerste gezicht denken. Maar toch blijkt dit niet waar te zijn. Uit een onderzoek van vacaturewebsite Jobbird blijkt dat Nederlanders net zoveel waarde hechten aan leuke collega’s als aan een goed salaris en een droombaan hebben. We hebben graag plezier in ons werk en daar dragen collega’s zeker aan bij.

Je werkgeluk is afhankelijk van meerdere factoren. Een leuk salaris en uitdaging hebben, zijn daar onderdeel van. Alleen dat is dus niet het enige. We hebben graag collega’s waar we een gezellig praatje mee kunnen maken en om ons te motiveren het werk beter te doen.

Het belang van leuke collega’s

73 procent van de respondenten uit het onderzoek van Jobbird geeft aan dat werken met leuke collega’s belangrijk is. Het hebben van een hoog salaris vindt 73,5 procent belangrijk en 75 procent vindt het hebben van een droombaan essentieel. Die procenten gaan dus redelijk gelijk op.

De respondenten geven aan dat collega’s zorgen voor motivatie op de werkvloer en vervolgens voor meer productiviteit en ontwikkeling. Niet alleen op de werkvloer, ook in het privéleven zijn mensen gelukkiger als ze het goed kunnen vinden met hun collega’s.

Thuiswerken zorgt voor eenzaamheid

Vanwege het coronavirus werken veel mensen vanuit huis. Dit heeft vele voordelen, maar helaas zien we onze favoriete collega’s een stuk minder. Dit kan leiden tot meer eenzaamheid onder werkenden. Eenzaamheid dreigt vooral voor mensen die betrokkenheid bij de organisatie en collega’s verliezen, omdat er minder sociale interactie is wanneer ze thuis zitten. De drempel om, vanuit huis, contact te zoeken met collega’s is soms hoog. Het beginnen van chat- of videogesprekken voelt vaak wat ongemakkelijk en eng.

De truc is om werknemers ook vanuit huis betrokken te houden door contact te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door de dag met iedereen te starten via een videogesprek, als leidinggevende contact op te nemen met je medewerkers en al helemaal leuk: een online een vrijdagmiddagborrel te organiseren.

Lees ook: Waarom je collega’s zo belangrijk zijn voor je werkgeluk

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: leuke collega’s zijn even belangrijk als goed salaris
Sluiten