Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Home & Interior 22 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Cool! Deze familie woont in een zelfgebouwde koepel in de poolcirkel

Het is haast niet voor te stellen, maar de familie Hjertefølger uit Noorwegen wordt toch echt elke dag wakker in een zelfgemaakte koepel die op een Noors eiland in de poolcirkel staat.

De koepel die de familie – van wie de achternaam toepasselijk ‘hartvolger’ betekent – bouwde, is er niet zomaar één. Deze ligt namelijk op het Noorse eiland Sandhornøya, zo’n duizend kilometer ten noorden van Oslo, en is wel zeven meter hoog. Hij is gemaakt van allerlei organische materialen als zand, water en klei. De vorm zorgt ervoor dat de warmte binnenin de koepel blijft, maar beschermt de familie ook tegen de sterke winden en hevige sneeuwval die vaak voorkomen in het gebied.

Binnenin de koepel is een huis gebouwd dat wel drie verdiepingen heeft en vijf slaapkamers en twee badkamers telt. Vóór het huis is ook een kleine tuin aangelegd, waar de familie zelf groente en fruit verbouwt.

Vanuit de koepel heeft de familie een prachtig uitzicht op de omliggende natuur en kunnen ze ook het bijzondere noorderlicht bewonderen als deze te zien is. Volgens Ingrid Hjertefølger hangt er in hun huis dan ook een speciale sfeer:

“The feeling we get as we walk into this house is something different from walking in to any other house. The atmosphere is unique. The house has a calmness; I can almost hear the stillness.”

De familie leeft heel milieubewust; ze bemesten hun planten met afvalwater en gebruiken enkel biologisch afbreekbare huishoudproducten.

Voor de toekomst hebben de Hjertefølgers plannen om onder andere workshops en tours te organiseren vanuit hun huis, maar ze willen ook extra hutten bouwen zodat ze in de zomer een zomerkamp kunnen organiseren of kunnen functioneren als yoga retreat.

Wil je graag meer weten over deze familie en hun bijzondere koepelvormige huis, kijk dan zeker even onderstaand filmpje.

Cool! Deze koepels in de Tanzaniaanse jungle zijn de ultieme boomhutten

Boredpanda

Reageer op artikel:
Cool! Deze familie woont in een zelfgebouwde koepel in de poolcirkel
Sluiten