Cool! Dit merk maakt de mooiste kleding van weggegooide stoffen

Fashion

Cool! Dit merk maakt de mooiste kleding van weggegooide stoffen

De kledingindustrie verspilt een hele hoop materiaal dat niet wordt gerecycled, wat natuurlijk enorm zonde is. Modelabel Tonlé uit Cambodja besloot om de weggegooide stoffen en materialen van grote fabrikanten te gebruiken om hun eigen kleding te maken. Cool!

Volgens experts wordt zo’n vijftien tot twintig procent van al het materiaal dat wordt gebruikt om kleding te maken weggegooid, omdat dit goedkoper is dan het te recyclen. Hartstikke zonde, als je bedenkt dat je van al die overgebleven stoffen nog prima kleding kan maken.

De stoffen die Tonlé gebruikt voor hun jurkjes, shirts en broeken vinden ze dan ook op de markt in Cambodja, waar afgeknipte overblijfselen van stoffen worden verkocht die van fabrieksvloeren worden geveegd.

Tonlé zet zich echter niet alleen in tegen textielverspilling, maar ook tegen onrechtvaardige arbeidspraktijken. Zo werken er enkel Cambodjaanse vrouwen voor het kledingmerk, die allemaal het salaris krijgen dat ze verdienen en geen abnormale uren maken.

Het modelabel werd in 2008 opgericht en is sinds 2014 compleet zero-waste. Van de grote lappen stof knippen ze de t-shirts, jurken en andere items. Van de overgebleven stoffen maken ze patchwork items, en van de allerkleinste snippers wordt papier gemaakt, die wordt gebruikt voor de kleding-tags en notitieboekjes.

Rachel vertelt dat ze hoopt met deze acties een duidelijk statement te maken in de kledingindustrie: “We’re a small company, a drop in the bucket, but we can make a statement to the industry that we need to value the materials and the labor that went into them.”

Hoewel je misschien in eerste instantie niet zou verwachten dat kleding dat volledig is gemaakt van weggegooide stoffen heel mooi of fashionable kan zijn, bewijst Tonlé het tegendeel. Ondanks dat alle items met de hand gemaakt zijn, zijn ze niet eens heel prijzig. Zo kost een jurkje bijvoorbeeld tussen de veertig en vijftig euro. Een mooie investering! Wij kunnen niks anders zeggen dan dat we hopen dat meer kledingmerken dit voorbeeld zullen volgen.

Your actions matter. Keep moving towards conscious living, positive attitudes, and sustainable choices.

A photo posted by tonlé (@tonledesign) on

DIY: Awesome recycling ideeën voor in je huis