Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 13 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe de coronacrisis maar weer laat zien dat we meer vrouwelijke leiders nodig hebben

Op 1 april sprak staatshoofd Silveria Jacobs de 41.500 inwoners van haar eiland Sint Maarten toe. De besmettingen van mensen met het coronavirus namen toe, en ze wist dat het kleine eiland – die 500.000 toeristen per jaar verwelkomt – gevaar liep. Op het eiland zijn maar twee (!) intensive care bedden aanwezig. De grenzen met Amerika (waar de meeste toeristen vandaan komen) werden gesloten.

Jacobs wilde geen strenge lockdown instellen, maar moedigde de inwoners aan om thuis te blijven: “Simply. Stop. Moving”, zei ze in duidelijke taal. “If you don’t have the bread you like in your house, eat crakers. Eat cereal. Eat oats. Eat… sardines.” Haar boodschap was effectief. Met hulp van advies van het RIVM is het aantal doden beperkt gebleven tot vijftien.

Vrouwelijke leiders excelleren tijdens coronacrisis

Dit is niet het enige voorbeeld van vrouwelijke leiders die excelleren tijdens deze coronacrisis. Jacinda Ardern uit Nieuw-Zeeland ondernam grote actie toen er nog geen 150 besmettingen waren en nog nul doden. In het land gold een strenge lockdown en de premier nam empathische boodschappen op vanaf haar eigen bank, onder andere via Facebook live. “Stay home, save lives”, was daarbij de boodschap. Het resultaat: 1.540 geregistreerde besmettingen en maar 22 sterfgevallen.

Een ander goed voorbeeld van hoe vrouwelijke leiders doelgerichte beslissingen kunnen maken zonder empathie uit het oog te verliezen, is de minister-president van Noorwegen, Erna Solberg. Noorwegen doet het goed met maar 251 sterfgevallen, een stuk minder dan de 5.482 sterfgevallen in buurland Zweden. Solberg maakte onder andere de bijzondere beslissing om ook een persconferentie te houden waar volwassenen niet aanwezig mochten zijn. Hier beantwoordde ze de vragen van kinderen en vertelde ze dat het ‘oké was om bang te zijn’ en dat zij het knuffelen van haar vrienden ook miste.

Maar de meest indrukwekkende prestatie heeft misschien wel Tsai Ing-wen van Taiwan geleverd. In januari, bij de eerste tekenen van een nieuwe ziekte, voerde ze 124 maatregelen in om de verspreiding van het virus te blokkeren. Zonder een strenge lockdown in te hoeven voeren, hield ze het virus onder controle met maar zes doden. En dat terwijl Taiwan een dichtbevolkt eiland met 23 miljoen inwoners is, in een regio waar corona keihard heeft toegeslagen.

En niet alleen deze vrouwelijke staatshoofden uit de voorbeelden werden in hun landen en in de media gevierd. Ook bijvoorbeeld de leiders van Finland, Denemarken, IJsland en Duitsland worden geprezen om hun reacties op de pandemie.

Andere leiderschapsstijl

Natuurlijk is het te kort door de bocht om te zeggen dat vrouwelijke leiders beter kunnen leiden in tijden van crisis. Alhoewel er genoeg mannen zijn (kuch, Trump) die het niet goed aangepakt hebben, zijn er ook genoeg mannelijke leiders die dat wél hebben gedaan. Toch is het een trend die we eerder hebben gezien, bijvoorbeeld bij de financiële crisis in 2008. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een andere stijl aannemen bij het leidinggeven in crisistijden. Ze richten zich hierbij op het opbouwen van vertrouwen, het verlichten van angsten en het beheersen van de crisis.

In veel gevallen waren het de vrouwelijke staatshoofden die vóór de rest van de wereld handelden. Op zich is dat niet gek: over het algemeen zijn vrouwen verzorgers en communicatoren. Ze stellen het collectieve goed voor hun eigen belang en weten hoe ze empathische beslissingen kunnen maken. Ook zijn ze over het algemeen nederiger, schrijft The New York Times. Niemand heeft alle antwoorden, en vrouwelijke leiders zijn beter in staat hun ego aan de kant zetten en verschillende denkwijzen aan te horen voordat ze een beslissing maken.

Onze kijk op leiders verandert

Alhoewel niemand kan betwijfelen, zeker niet na deze crisis, dat dit onwijs handige eigenschappen voor een leider zijn, zijn dit niet de eerste kenmerken waar je bij leiderschap aan denkt. Dit zijn vaak eigenschappen als assertief, competitief, doel georiënteerd, zelfverzekerd en dominant. Zaken die we vaak ook associëren met mannen.

Hopelijk zien we nu dat de eigenschappen die vrouwen in tijden van crisis grote leiders maken, ze elke dag tot geweldige leiders maken. Shelly Zalis, CEO van de Female Quotient verwoordt het mooi op NBC News: “COVID-19 has shown the world what should have been obvious all along: the qualities that make women excellent caregivers are also what make them great leaders.

Lees ook: 5 redenen waarom het zo belangrijk is dat er vrouwen aan de top zijn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe de coronacrisis maar weer laat zien dat we meer vrouwelijke leiders nodig hebben
Sluiten