Gina Koninkx
Gina Koninkx Body & Mind 27 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Altijd maar weer die verdomde cravings? Zo kom je er (voorgoed) vanaf

We kennen het allemaal, je hebt de ene chocoladereep nog niet op of je trekt alweer een pak koekjes open: cravings. Je lekkere trek tussendoor stil je maar al te graag met ongezonde snacks, maar dat is nou precies wat een gezond en gevarieerd voedingsschema niet toelaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die vervelende cravings af te komen.

Voorgoed afrekenen met cravings? Het is mogelijk.

Als je eet, eet dan bewust

Neem de tijd voor je ontbijt, lunch of diner en ga er lekker voor zitten. Als je tijdens het eten druk bezig bent met andere dingen, eet je veel sneller en eet je ook langer door. Je hebt dan niet goed door of je al vol zit of niet. Hierdoor verteer je ook je maaltijd minder goed. Eet dus rustig en ga er lekker voor zitten, dus niet onderuitgezakt voor de tv maar ouderwets – ja echt waar – aan tafel.

Bewust eten betekent ook op vaste tijden eten. Een regelmatig eetschema draagt zonder mee bij aan het verminderen van cravings. Als je niet op regelmatige tijdstippen eet, weet je lijf namelijk niet goed wanneer het weer een boost energie kan verwachten. Hierdoor krijg je cravings.

Heb je honger of dorst?

Gek maar waar: het kan zo zijn dat je een hongergevoel hebt terwijl je eigenlijk dorst hebt. Neem dus eerst een glas water voordat je je vergaapt aan (on)gezonde snacks. Een kopje gemberthee kan er zelfs voor zorgen dat je hongergevoel – als het dus echt honger is – verdwijnt. Wat je in ieder geval beter niet kan pakken is koffie. Dit droogt je lijf namelijk uit, waardoor je – kijk, je snapt hem al – vervolgens weer cravings krijgt.

Slaap en stress

Touché, maar wel hartstikke waar. Ook slaap en stress hebben invloed op het hebben van cravings. Als je slecht slaapt of stress hebt, heeft je lichaam overdag meer energie nodig en verbruikt het dit ook. Als je meer energie verbruikt, krijg je meer cravings. 1 + 1 = 2. Zorg dus voor voldoende slaap en ontneem zoveel mogelijk stressfactoren.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.