Een creditcard aanvragen: dit is alles wat je erover moet weten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F04%2Fcreditcard-aanvragen.jpg)
Iets kopen en pas aan het einde van de maand betalen – het hebben van een creditcard klinkt ideaal. Extra fijn als je niet kunt wachten om bij sommige online shops te bestellen, waar je alleen maar met creditcard kán betalen. Een creditcard aanvragen kan al met een paar klikken op de knop. Toch doe je er goed aan om je nog wel even in te lezen. Thats where we come in.
Een creditcard werkt namelijk anders dan een bankpas en er zijn wat belangrijke dingen die je je wel moet realiseren als je een creditcard aanvraagt. Sta je op het punt om een creditcard aan te vragen? Lees hier dan eerst alles wat je erover wilt weten.
Een creditcard aanvragen
Een creditcard is een – in case you didn’t know – betaalmiddel. Net als je bankpas, is het een pasje waarmee je (wereldwijd) kunt betalen. Het fijne aan een creditcard is dat het geld pas aan het einde van de maand van je rekening af gaat. Bij een normale bankpas – als je bijvoorbeeld met iDeal betaalt of als je pint in een winkel – gebeurt dat altijd direct.
Hoe werkt een creditcard?
Eigenlijk kun je de creditcard zien als een korte, renteloze lening. De uitgever van de creditcard schiet jou elke maand een bedrag voor, waarna hij aan het einde van de maand een rekening toestuurt met de betalingen die je hebt gedaan. Dat is om – je raadt het al – het ‘geleende’ geld uiteraard terug te krijgen.
Dit klinkt misschien nog wat ingewikkeld, maar dat is het niet. Het geld wordt je namelijk gratis voorgeschoten, dat kost je niets. Als je iets koopt, wordt het bedrag van je bestedingslimiet afgehaald. Je betaalt het dus nog niet, het wordt eerst voorgeschoten. Zodra je de rekening ontvangt, moet je het bedrag betalen. Als je dit op tijd betaalt, betaal je geen rentekosten.
Waarom zou je een creditcard aanvragen?
Met je bankpas kun je betalen, dus waarom zou je een creditcard aanvragen? Dat kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Soms heb je een creditcard nodig om bijvoorbeeld vliegtickets of hotels te kunnen boeken, of omdat je iets via het buitenland wilt kopen. Wij zetten de voordelen van het hebben van een creditcard op een rij.
Je aankopen zijn verzekerd
Een van de grootste voordelen van het betalen met een creditcard, is dat je aankopen verzekerd zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat als je aankoop niet geleverd wordt, je het geld gewoon terugkrijgt. Good to know: het hangt wel van je creditcardmaatschappij en type kaart af wat precies verzekerd is. Check dit dus wel even van tevoren.
Gebruiken voor de borg
Een andere voordeel van een creditcard, is dat je het kunt gebruiken wanneer je borg moet betalen voor bijvoorbeeld een hotel, of autohuur. Zo’n borg kan best veel zijn – uiteraard krijg je het terug – maar dat wil je niet voorschieten in cash. Een hotel of autoverhuurder heeft al genoeg aan je creditcardgegevens. Mocht er dan iets gebeuren waardoor je (een deel van) je borg niet terugkrijgt, wordt het van de creditcard afgeschreven. Omdat veel mensen gebruikmaken van een creditcard voor de borg, zijn er ook bedrijven die alleen nog maar werken met een creditcard.
Wereldwijd betalen en opnemen
Hoewel je je pinpas ook kunt activeren voor gebruik buiten Europa, wordt je betaalpas niet overal geaccepteerd in het buitenland. Soms kun je bijvoorbeeld alleen bij bepaalde banken geld opnemen met je betaalpas, en je moet maar net mazzel hebben dat zo’n bank dan in de buurt zit. Met een creditcard (van bekende merken zoals Mastercard of Visa), kun je vrijwel overal ter wereld geld betalen en opnemen.
Wat zijn de nadelen van een creditcard?
Hoewel het nu misschien verleidelijk klinkt om een creditcard aan te vragen, zijn er ook enkele nadelen. Zo word je misschien lakser als het gaat om grote aankopen doen, ‘want je hoeft het toch pas aan het einde van de maand te betalen’. Dit, en de volgende nadelen hangen aan het aanvragen van een creditcard.
Jaarlijkse kosten
Een creditcard hebben kost geld. Om te weten hoeveel geld het pasje kost, hangt af van welke creditcard je wilt. Er zijn namelijk meerdere soorten, zo heb je een prepaid creditcard of een zakelijke creditcard. Het hoeft niet veel geld te kosten, je hebt al creditcards voor zo’n zestien euro per jaar, wat nog geen twee euro per maand is. Veel hoeft het dus niet te kosten, maar helemaal gratis is het niet.
Hoge transactiekosten
Als je gaat pinnen (dus geld opnemen) met een creditcard in binnen- of buitenland, worden er extra kosten in rekening gebracht. Iedere keer als je geld pint, betaal je een bepaalt percentage over het bedrag. Hoeveel deze kosten zijn hangt weer af van je kaart en de creditcarduitgever. Daarom doe je er verstandiger aan om in één keer een hoger bedrag te pinnen, dan meerdere keren kleine bedragen. Let op: met een bankpas betaal je in het buitenland óók transactiekosten, het is dus niet zo dat dat voor een bankpas niet geldt. Wel zijn die kosten vaak lager dan bij een creditcard.
Zo werkt een creditcard aanvragen
Als je de keuze hebt gemaakt, en je wilt een creditcard aanvragen, is het verstandig om verschillende creditcards met elkaar te vergelijken. Je kunt er ook voor kiezen om een creditcard te nemen bij de bank waarbij je zit. Als je een creditcard aanvraagt, is het ook geen gegeven dat je daadwerkelijk een kaart krijgt.
De aanvraag wordt namelijk getoetst. Er wordt bijvoorbeeld naar inkomen gekeken, en als dat te laag is (omdat je bijvoorbeeld student bent), dan kan een prepaid creditcard interessant zijn. Op een prepaid creditcard moet je vooraf geld storten en dat is dan je bestedingslimiet.