Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 18 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom dit het ideale moment is om aan je werkgever te vragen of je een cursus mag doen

Veel bedrijven hebben een opleidingsbudget, omdat ze het mogelijk willen maken voor hun werknemers om zich te blijven ontwikkelen. Toch blijkt uit onderzoek dat 40 procent van de opleidingsbudgetten niet wordt besteed. Dat is zonde voor jou én je werkgever.

Heb je dit jaar nog geen cursus of training gedaan? Dan is nu het ideale moment om bij je werkgever aan te kloppen.

Je blijven ontwikkelen door cursus of training

Jezelf blijven ontwikkelen is niet alleen goed voor je carrière. Persoonlijke groei is één van de vijf pijlers als het gaat om werkgeluk. Een cursus of training is vaak een fijne afwisseling met je dagelijkse werkzaamheden en iets nieuws leren is in veel gevallen ook erg leuk. Het maakt je ook nog eens aantrekkelijker voor je werkgever (extra belangrijk in coronatijd, waarin ook ontslagen vallen).

Want een cursus volgen en je kennis en skills verbreden is ook voordelig voor het bedrijf waar je werkt. Het maakt het bedrijf toekomstbestendig als jij up to date blijft in je vakgebied. Daarnaast ben jij waarschijnlijk gemotiveerder en enthousiaster als jij uitgedaagd blijft, wat natuurlijk alleen maar fijn is voor je werkgever.

Schroom je dus niet om gewoon te vragen wat de mogelijkheden zijn! Je leidinggevende zal echt niet opkijken van deze vraag, en zal waarschijnlijk alleen maar blij zijn dat jij leergierig bent.

Het gesprek voorbereiden

In jouw cao of arbeidsovereenkomst kun je waarschijnlijk checken of je werkgever een opleidingsbudget heeft. Kun je er niets over vinden? Check dan bij je leidinggevende en HR of het bedrijf een intern ontwikkelingsbeleid heeft.

Zodra je weet wat de mogelijkheden zijn, kun je een cursus of training aanvragen. Dit doe je door middel van een gesprek met je leidinggevende. Zoals we net al aangaven, is het niet nodig om hier een big deal van te maken.

Het helpt natuurlijk wel als de cursus of training die jij wil doen, aansluit bij je werkzaamheden. Doe voordat je het gesprek aangaat dan ook goed je research. Zoek uit waar jij jezelf in zou willen ontwikkelen (bijvoorbeeld met een persoonlijk ontwikkelingsplan), welke cursus of training je daarvoor zou moeten volgen en hoeveel deze kost.

Ideale moment om aan te vragen

De kans bestaat dat je per jaar een bepaald budget tot je beschikking hebt. Aangezien 2020 bijna afgelopen is, is dit het ideale moment om een cursus of training aan te vragen. Zeker als het bij jouw werk rond de feestdagen wat rustiger is, is het bijna zonde om niet meer gebruik te maken van dit budget.

Heb je geen tijd meer dit jaar om een cursus te doen? Overleg dan met je werkgever of je de geldigheid van het budget kunt verlengen, of zelfs kunt meenemen naar volgend jaar, zodat je dan een duurdere cursus kunt doen. Je kunt dit bijvoorbeeld bespreken tijdens je functioneringsgesprek aan het einde van het jaar.

Heeft je werkgever geen budget of wil hij of zij geen tijd vrijmaken in jouw dagelijkse werkzaamheden zodat jij jezelf kunt blijven ontwikkelen? Zo blijf je in jezelf investeren (en bijleren!), zelfs als je werkgever dat niet wil.

Lees ook: 7 (vaak gratis) online cursussen om je skills nu wat bij te spijkeren

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom dit het ideale moment is om aan je werkgever te vragen of je een cursus mag doen
Sluiten