Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 26 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit kun je het beste voor én na het sporten eten

Je wilt natuurlijk niet met een overvolle maag naar de sportschool, maar versuffen tijdens je workout is nou ook niet aan te raden. Gelukkig zijn er ook voldoende etenswaren die je juist helpen om bijvoorbeeld je gewichtverlies of spieropbouw te optimaliseren.

Zo is het het best om alvorens het sporten complexe koolhydraten en proteïnen te eten, waar je na het sporten beter simpele koolhydraten en proteïnen kunt eten. De reden hierachter is dat als je niet de juiste dingen eet voor het sporten, je lichaam energie uit je lever en nieren gaat halen. En dat is niet zo handig.

Na het sporten is het belangrijk om je spieren de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om te herstellen. Het beste is om dit binnen 30 minuten na je workout te doen. Volgens de Journal of the International Society of Sports Medicine moet je in ieder geval binnen 2 uur na het sporten wat eten, om te voorkomen dat je sportsessie onvoldoende effect heeft.

1. Voor het sporten: ongezouten noten.
Vrijwel elke soort noot bevat een hoop proteïne, gezonde vetten én vezels – vooral amandelen. Een portie van 100 gram amandelen is al een ideale hoeveelheid voor zelfs de heftigste sportsessies. Mocht je niet van amandelen houden, dan zijn walnoten ook een goede optie. Vergeet niet om genoeg water te drinken na het eten van de noten, zodat je goed gehydrateerd blijft. Kies daarnaast altijd voor de ongezouten variant!

2: Voor het sporten: havermout en (blauwe) bessen.
Havermout is niet alleen gezond, het is ook nog eens goed om te eten voordat je gaat sporten omdat het veel proteïnen bevat. Voeg er wat blauwe bessen aan toe voor een goede balans tussen proteïnen en koolhydraten. Blauwe bessen zorgen ervoor dat je ook vitamine C, kalium (goed voor je lever) en vezels binnenkrijgt.

3: Voor het sporten: volkorenbrood met vetarme kaas.
Geloof het of niet: je standaard boterham met kaas is een goede keus voor het sporten. Er zitten namelijk genoeg proteïnen en koolhydraten in deze snack. Welke soort kaas je je boterham mee belegt is je eigen keus, zolang ie maar vetarm is.

4: Na het sporten: weipoeder met amandelmelk.
Hoewel er voor- en nadelen zitten aan het drinken van een proteïneshake, zorgen ze wel voor het snelste herstel en de nodige voedingsstoffen na het sporten. Het vergt ook weinig van je stofwisseling en kan dus zo worden opgenomen. Daarnaast heb je hem zo gemaakt. Het wordt echter wel aangeraden om de shake te maken met amandelmelk in plaats van gewone melk of water; dit is namelijk rijk aan vezels, kalium, vitamine E en magnesium.

5: Na het sporten: roerei en sinaasappelsap.
Hoewel eieren één van de beste bronnen van proteïnen zijn, zijn ze wel heel arm in koolhydraten. Er zit namelijk maar 1,1 gram koolhydraten in 100 gram ei. Daarom is het aan te raden om bij je roerei wat sinaasappelsap te drinken en bij voorkeur verse. Deze combinatie zorgt ervoor dat je vezels, vitamine A, C en D én proteïnen en calcium binnenkrijgt. Mocht je je afvragen of je het eigeel wel moet eten, dan heeft celebrity trainer Russell Batemen het volgende antwoord: “Throwing away the yolk is a big no-no…it’s packed full of essential nutrients.”

Haal alles uit je workout: de voordelen van ‘s ochtends vs. ‘s avonds sporten

Lifehack

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.