Sophie Witlox
Sophie Witlox Love & Life 16 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

De 6 vragen die jíj zou moeten stellen tijdens een sollicitatie

Na het urenlang finetunen van je motivatiebrief en je cv 10 keer te hebben gecontroleerd, stuur je de boel op en wacht je de reactie af.

Eenmaal uitgenodigd op gesprek gaan de meesten van ons daar voorbereid naar toe. Voorbereid op een vragenvuur van je toekomstige leidinggevende. Maar wist je dat het ook heel verstandig is om zélf vragen te stellen? Het geeft je de kans om je op een positieve manier te kunnen onderscheiden van andere kandidaten.

1. ‘Hoe is de functie vervuld door mijn voorgangers?’ // Bam! Zo kom je tot een gesprek. Want door zo’n vraag te stellen kom je erachter wat hun verwachting is ten opzichte van jou. Vervolgens kun je – als de vraag daar al niet toe leidt – vragen welke uitdagingen en eventuele problemen gepaard kunnen gaan met de funtie waarop jij solliciteert.

2. ‘Wat vindt u zelf het prettigst aan uw werk hier?’ // Met deze vraag kom je erachter of je toekomstige leidinggevende dezelfde waarden deelt als jijzelf omtrent werk. Als deze vraag de persoon die je voor je hebt moeite kost, zul jij waarschijnlijk na een tijdje ook moeilijk iets positiefs kunnen bedenken aan het werken voor deze organisatie. En dat is niet o.k.

3. ‘Wat heeft voor mij de meeste prioriteit de komende 3 maanden?’ // Met het antwoord op die vraag weet je waar je focus komt te liggen in die nieuwe baan. Je weet ook hoe je een goede indruk kunt maken in de eerste dagen.

4. ‘Wat is jullie toekomstvisie?’ // Deze valt in de categorie ‘slimme vragen’. Wees niet bang om te bijdehand over te komen. Want voor hen is een ‘heldere visie’ van levensbelang voor het voortbestaan van het bedrijf. Zij hebben wel degelijk ideeën of ze willen groeien of het huidige team waarmee ze werken willen versterken.

5. ‘Hoe ziet een typische werkdag eruit en wie worden mijn collega’s?’// Op deze manier geef je niet alleen aan dat je geïnteresseerd bent in het werk dat je zult doen, maar ook in de sfeer die eromheen hangt. Je betrekt namelijk de omgeving erbij. Mensen onderschatten soms ook de persoonlijke klik die doorslaggevend is voor een goede samenwerking. Je laat hiermee zien dat jij dit (ook) belangrijk vindt.

6. ‘Heeft u twijfels over mijn geschiktheid?’ // Dit is voor sommige een reality-check. Maar dit betekent wel dat je jezelf openstelt voor begeleiding. Bovendien is dit een reële vraag. Want de persoon die voor je zit heeft naar aanleiding van je CV, brief en dit gesprek misschien wel nog wat twijfels. Komt er vervolgens een hard antwoord, voel je dan niet persoonlijk aangevallen maar verdedig jezelf op een respectvolle, gefundeerde manier. Misschien is je antwoord dan nog niet naar hun zin, maar je hebt in ieder geval de kans aangegrepen om de twijfels weg te nemen.

Succes!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
De 6 vragen die jíj zou moeten stellen tijdens een sollicitatie
Sluiten