De beste tips om goedkoop vegetarisch te eten

Food

De beste tips om goedkoop vegetarisch te eten

Veel mensen denken dat een vegetarische levensstijl duur is. Vleesvervangers en veggieburgers kunnen best prijzig zijn, maar net als bij ‘normaal’ eten valt er een hoop te besparen. Hieronder zetten we een paar tips voor je op een rijtje.

1. Koop groot in

Grotere hoeveelheden van een product kopen is een stuk goedkoper dan kleine verpakkingen. Let wel op dat je dit alleen doet met producten die niet bederven. Denk aan bijvoorbeeld kruiden, rijst, pasta, bloem en suiker. Heel handig om in huis te hebben en je hoeft je geen zorgen te maken over de houdbaarheidsdatum.

2. Kook ‘from scratch’

Het is verleidelijk om kruiden en mixen in pakjes uit de supermarkt te kopen. Maar veel goedkoper is om zelf je mixen te maken. Denk aan kruidenmixjes, taartmix en alle andere producten die je normaal uit een pakje zou koken. Ook vegetarische burgers kun je beter zelf maken van bijvoorbeeld bietjes of zoete aardappel. Het kost iets meer tijd, maar je bespaart een hoop geld.

3. Kies het juiste verkooppunt voor de producten die je nodig hebt

Bekijk voordat je boodschappen gaat doen waar je elk product het beste kunt halen. Voor groenten en fruit kun je terecht op de markt. Olijven, kruiden en exotische producten kun je in Turkse winkels of toko’s halen. Probeer zo veel mogelijk uit supermarkten weg te blijven; alleen de overige producten haal je daar.

558333048_18b4ca8724_o

4. Koop seizoensproducten

Aardbeien zijn midden in de winter verkrijgbaar, maar niet goedkoop. Je kunt er vanuit gaan dat deze producten van ver komen en daar betaal je ook voor. Probeer zo veel mogelijk in het seizoen te eten. Naast groenten uit het seizoen zijn er ook nog groenten die het hele jaar door goedkoop zijn. Dit zijn bijvoorbeeld wortelen, uien, aardappels, broccoli, appels, tomaten en diepvriesspinazie.

5. Ga voor producten die je lang kunt bewaren

Producten als bonen zijn ideale vleesvervangers. Deze kun je ook groot inkopen als je gaat voor gedroogde bonen. Koop een flinke zak en je kunt hier een hele lange tijd mee vooruit. Je hoeft namelijk niet alles in een keer te gebruiken en het smaakt ook nog eens beter dan bonen uit blik. Daar zit vaak ook nog eens veel zout in, wat niet goed voor je is.

6. Wees creatief

Een beetje creativiteit kan je ook veel geld besparen. Zo kun je producten als olijven en verschillende groenten inmaken met kruiden en olie. Zo maak je van een simpel product iets enorm lekkers. En dat met producten die je allemaal al in huis had!

7. Gooi niets weg

Bewaar eten wat overblijft in de vriezer. Sluit dit goed af in een bakje of zakje geschikt voor de vriezer en schrijf de houdbaarheidsdatum erop. Ingevroren voedsel kun je lang bewaren, maar ook dit kan bederven. Houd daar rekening mee.