Externe Bijdrage
Externe Bijdrage Partner 23 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

De bohemian woonkamer: creatief, avontuurlijk en lekker relaxed

Is jouw woonkamer toe aan een make-over, houd je van lekker veel kleur, van exotische prints en van een zorgeloze uitstraling? Dan past de bohemian interieurstijl helemaal bij jou! De boho woonstijl is een creatieve, avontuurlijke en relaxte smeltkroes aan kleuren en materialen waarin veel kan en mag.


Wil jij je woonkamer inrichten in de bohemian interieurstijl? Dan hebben we een paar slimme tips voor je, zodat jij in een handomdraai omgeven bent door deze relaxte, hippie-achtige woonstijl.

Waar komt de bohemian stijl vandaan?


Voordat we beginnen met de tips is het leuk te weten waar de bohemian stijl – ook wel bekend als de ‘boho stijl’ – vandaan komt.
De stijl komt van de rondtrekkende volkeren zoals de Roma en Sinti, maar ook de nomaden uit Centraal-Azië. Vooral de Roma en Sinti trokken (en trekken) door Frankrijk, en in de negentiende eeuw ontstond er een groep Fransen die zich afzette tegen de burgerlijke levenswijze en zich aangetrokken voelde tot de vrijheid van de rondtrekkende volken. Ze namen de kleurrijke stijl over in hun kleding en paste deze toe in de woningen in een poging de onafhankelijkheid en creativiteit over te nemen.

En daar ligt de oorsprong van de bohemian woonstijl: een kleurrijke, soms een tikje gedurfde stijl met een hang naar reizen en het exotische, en waarbij best een beetje buiten de lijntjes gekleurd mag worden, zodat het helemaal bij jouw wensen en voorkeuren aansluit.

Het grote voordeel van de boho stijl is dat je gemakkelijk andere woonstijlen integreert. Heb je bepaalde elementen in je woonkamer die je liever wilt houden, zoals dat gezellige, warme kleed, die lekkere stoel of die leuke kleur op de muur? Geen punt, je neemt het gewoon mee in de make-over van je woonkamer!

Kleur, kleur, kleur

Kleur is waarop het bohemian interieur gebaseerd is. Wil je graag een rustige sfeer? Ga dan voor lichte aardetinten zoals zandkleur, crème, lichtbruin en okergeel. Grotere oppervlakten zoals de muren, het plafond en de vloer houd je lichter, accenten breng je aan in donkerdere tinten, bijvoorbeeld in de vorm van kussentjes, plaids en een vloerkleed(je).=Een meer uitgesproken bohemian interieur heeft stevigere kleuren zoals blauw, rood, geel, oranje en bruin. Kies een hoofdkleur die de rode draad vormt en zorgt voor samenhang in het interieur, en kijk vervolgens welke kleuren of tinten daar goed bij passen. De echt felle en sprekende kleuren bewaar je voor een paar accessoires, zoals beeldjes, een kleurrijke prent aan de muur of – lekker gewaagd – een bont wandkleed.

Natuurlijke materialen

Zoals de bohemian woonstijl een voorkeur heeft voor natuurlijke kleuren, zo zijn natuurlijke materialen een absolute must in dit interieur. Hout, rotan en riet spelen de hoofdrol. Houten meubelen bijvoorbeeld, witte houten jaloezieën, een rotan bijzettafel en rieten mandjes brengen niet alleen een ontspannen sfeer in het interieur, het zijn ook nog eens duurzame elementen.

Stoffen zoals linnen, katoen en jute zie je veel terug in bijvoorbeeld meubelbekleding, raambekleding en wandkleden. Wil je het interieur extra gezellig maken? Ga dan voor aaibare materialen zoals een schapenvachtje over een stoel, over de bank warme plaids waaronder je lekker kunt wegkruipen op koude dagen en een hoogpolig tapijt of kleedje op de vloer.

Decoraties en accessoires

De meeste bohemian interieurs hebben een stevige vleug ‘ver weg’. Dat breng je naar het interieur in de vorm van accessoires en decoraties, zoals souvenirs van reizen. Je hoeft zelf helemaal niet naar verre landen om accessoires te verzamelen. Vaak vind je de leukste en meest exotische dingen gewoon bij de kringloop, of struin vlooienmarkten af en kijk op websites met tweedehands spullen. Zoek decoraties en souvenirs uit alle delen van de wereld en zet je interieur er lekker vol mee voor dat extra beetje exotisch en kleur.


Ook sprekende prints vind je vaak op vlooienmarkten en de kringloop. Ingelijst leuk voor aan de muur, en het geeft je bovendien de mogelijkheid af en toe af te wisselen als je even uitgekeken bent op een bepaalde print. Bovendien breng je extra kleur aan zonder te hoeven schilderen of behangen.

Ga voor groen


Dan bedoelen we niet in de vorm van een geschilderde muur of een leuke plaid, maar met planten! Planten mogen absoluut niet ontbreken in een boho interieur. Het maakt niet uit wat voor soort planten dat zijn, van een (bloeiende) cactus tot varens of een grootbladige vingerplant. Kijk wel naar de omgeving waarin de plant staat; de ene plant kan beter tegen bijvoorbeeld warmte of direct zonlicht dan de andere. Planten geven je bovendien de mogelijkheid om nog meer te spelen met kleuren en materialen.

Terracotta bloempotten doen het bijvoorbeeld goed in een rustiger bohemian interieur, terwijl je in een meer uitgesproken interieur lekker los kunt gaan met kleurrijke potten. Ben je zelf creatief? Beschilder de potten dan zelf! Werk je met een beperkt budget? Neem dan eens een kijkje bij de kringloop of op de vlooienmarkt. Daar vind je vaak de leukste bloempotten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.