De Hokjesvrouw: de energy drink-drinker

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de energy drink-drinker.

Gisteravond struikelde ik bijna over een blikje energy drink in Amsterdam-Zuid. Het stond midden op de stoep, alsof het, enigszins geschrokken, wachtte op zijn moeder. Een verdwaald kind. Ik was verrast het blikje te zien. Niet per se omdat het fier doch verlaten op de stoeptegels stond, maar omdat ik geen energiedrankjesdrinker verwacht in het poepiechique Zuid. In Zuid drinken ze volgens mij niet eens kraanwater, ze zitten allemaal aan de San Pellegrino.

Het deed me beseffen hoe zeer een drankje kan samenvallen met een karakter. Ga maar na. Mensen die melk drinken zijn nuchter, ze klagen niet.
Mensen die ‘bubbels’ drinken zijn of rijk of verveeld of allebei.
De cola-light drinker is altijd onzeker over haar gewicht en de Fernandes-drinker viert haar rondingen juist.

Zelf ben ik overigens een koffie-thee-water-alcoholdrinker. Ik denk dat dat me vrij gemiddeld maakt.

Maar dan de energy drink-drinker. Die woont niet in Zuid, tenzij het om een opstandige 13-jarige gaat, die luistert naar de naam Florian (of Marnix). Florian woont in een groot huis en haat zijn ouders. En dus gaat hij lekker niet zijn best doen op school. Liever hangt hij met zijn gappies op straat, luisterend naar hiphop en lurkend uit zo’n blikje mierzoete energy drink. Zolang je nog geen alcohol mag drinken, is energy drink het meest gangster. (Helaas voor Florian wordt het nooit écht gangster rondom het Cornelis Schuytplein.)

Buiten Amsterdam-Zuid zijn het juist niet de Floriannetjes die hun gebit verneuken met het roze spul. In Almere, m’n hometown, waren het de Michaels en de Patricks. De jongens met petjes en bomberjacks. Ze rookten sigaretten op het schoolplein – weer of geen weer – en dronken liters energy drink. Euroshopper, want je bent scholier en je bent skeer.

Nu ik volwassen ben, zie ik nooit meer leeftijdsgenoten met een blikje energy drink in de hand. Tenzij het onverwachts laat wordt en de wodka toch érgens mee gemixt moet worden.
Zou de hele energy drink-bizz op tieners draaien? Of op vaders die ’s nachts met hun gezin naar het warme Spanje rijden? (Het enige moment waarop mijn vader een blikje energiedrank achterover sloeg.)

Het blikje op die chique stoep in Zuid deed me in ieder geval beseffen dat ik het leven nog vele geheimen voor mij kent. Gelukkig.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Samen met twee LINDAnieuws-collega’s schreef ze het boek ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’. Je kunt het hier bestellen.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de energy drink-drinker
Sluiten