De Hokjesvrouw: De kreuner

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de kreuner

Typisch

U raadt het al: de kreuner kreunt. Niet altijd en overal, dat zou een beetje mal zijn, maar wel zodra hij de dojo instapt voor zijn tweewekelijkse bokstraining. De warming-up is nog maar net bezig en de kreuner kreunt alsof hij er twee rondes tegen Rico Verhoeven op heeft zitten. Hij is van middelbare leeftijd, maar in zijn hoofd is deze man nog 25.

Natuurlijke habitat

Overdag werkt de kreuner op de ICT-afdeling van een saai kutbedrijf, ’s avonds mag hij zich graag het mannetje voelen in de dojo. Dus hup, keihard in die zak beuken voordat de training überhaupt begonnen is, zodat iedereen goed zicht heeft op zijn geweldige atletische kunnen. Hebben de lekkere chicks achterin het ook goed gezien???

Pro’s

De kreuner is leergierig en staat dus open voor kritiek. Moet hij beter indraaien als hij een hoek geeft? Dan draait hij extra goed in bij zijn hoek. Het is vast heel fijn om les aan hem te geven.

Cons

De kreuner kreunt. Zo hard dat je je concentratie (en vreugde) totaal verliest. Je raakt de combinatie kwijt, terwijl je prima weet dat er na die linkerhoek een rechter low kick volgt. Maar dat gekreun! En dan die plas zweet die op de vloer rondom de kreuner ontstaat! Je weet dat het onvermijdelijk is dat jij daar op een gegeven moment met je blote voetjes doorheen loopt…
Haathaathaat!

Gegarandeerde quote

“Uuuh! Hmmgr! Urrg!” x100

Mijn ervaring/aanvaring

Jarenlang was zwemmen mijn favoriete sport en dat had een groot voordeel: je hoorde de anderen niet. Het enige wat je hoorde was je eigen ademhaling en klotsend water, heerlijk.
Maar toen ging ik yoga doen en maakte ik kennis met de luide ademhaler. Het snuiven, het blazen, het hoorbaar genieten van de downward facing dog: de tering.

Little did I know dat het er bij een gemiddelde bokstraining nog een stukje heftiger (irritanter) aan toe gaat. Hier maakte ik kennis met de kreuner. Zodra hij binnenstapt, kijken mijn zus en ik elkaar aan met een mengeling van mismoedigheid en regelrechte agressie. We zoeken een plek uit zo ver mogelijk bij de kreuner vandaan. Maar hoe ver je ook staat, je ontkomt niet aan het kreungeweld.

Hoe nu verder

Oefening baart kunst en ik kan die midlifecrisisgeluiden steeds beter uitbannen. Ik probeer mezelf in te prenten dat het horen van het gekreun – en het bijbehorende ergeren eraan – een keuze is. Ook probeer ik me met enige empathie in de kreuner te verplaatsen: hij is vast een aardige man/ hij is zich van geen kwaad bewust/ hij heeft een moeilijke tijd achter de rug en kiest nu eindelijk voor zichzelf / hij raakt vast gauw geblesseerd.
Het werkt, een beetje.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: De kreuner
Sluiten