Anouk Kemper
Anouk Kemper Love & Life 22 september 2017

De Hokjesvrouw: De man die te graag wil

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de man die te graag wil.

Als single droomde ik weleens van De Toekomstige Vriend. Dan fantaseerde ik over hoe we elkaar zouden ontmoeten (in de supermarkt, bij de pindakaas), over hoe hij meteen zou bellen na die leuke eerste date en over hoe wonderbaarlijk ontspannen de rest van ons hele samenzijn zou verlopen. Kort gezegd: ik fantaseerde over een man die gewoon graag bij mij wilde zijn.

Nu ben ik in mijn single-periode regelmatig tegen een variant van zo’n soort man aangelopen. Mannen die na één zoen meteen mijn vrienden wilden ontmoeten of na één logeerpartij al vroegen of ik liever een zoon of een dochter wilde. Uit alles bleek dat ze helemaal klaar waren voor een ongecompliceerde toekomst met mij. Alleen nog een caravan en een labrador aanschaffen; strik erom, klaar.

Dit type wil écht heel graag in een relaatje zitten. Om het even met wie. En daar werd ik nou juist zo kriegel van. Ik voelde me slechts het ontbrekende vrouwfiguur in zijn toekomstplaatje. Wie ik was deed er verder niet zo veel toe.
Was ik vrijgezel? Top.
Viel ik op mannen? Mooi.
Hadden we ongeveer dezelfde leeftijd? Heelmaal fijn, wat deed ik volgend weekend? Misschien konden we lekker uitwaaien op het strand.
** Ik loop rustig naar de nooduitgang**

De Man Die Te Graag Wil (de MDTGW) weet immers precies wat hij wil: een vriendin. Elk meisje dat leuk naar hem glimlacht voldoet in principe aan de voorwaarden. Meestal is de MDTGW net gedumpt na een relatie van acht jaar. Hij heeft niet geleerd om alleen te zijn; om voor één persoon te koken en in zijn eentje wakker te worden. Hij wordt überhaupt ongelukkig van dingen alleen doen. En dus blijft hij tot sluitingstijd in de kroeg, terwijl hij hoopt dat dat ene meisje nog een keer naar hem kijkt.

Nu hoor ik de mannelijke lezers denken: willen we een keer graag, is het wéér niet goed.
Nee kijk, graag willen is iets anders dan té graag willen. Op de basisschool leerde ik al: alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Een waarheid als een koe.
Te graag een vriendin willen is dan ook gewoon, tja, niet zo geil.

Daarom raad ik de MDTGW het volgende aan: stop met zo hard willen. Het mag dan lijken alsof we leuk glimlachen, we proberen slechts te maskeren dat we je wanhoop ruiken – en dus instinctief de nooduitgang zoeken.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Samen met twee LINDAnieuws-collega’s schreef ze het boek ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’. Je kunt het hier bestellen.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: De man die te graag wil
Sluiten