De Hokjesvrouw: de mansplainer, de vent die altijd alles over vrouwen weet

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de ‘mansplainer’.

Typisch

De mansplainer weet alles beter dan wij, alles. Hij deelt zijn ongeëvenaarde wijsheid maar wat graag met de vrouwtjes. Naar tegenspraak luistert hij niet. Hij weet immers écht veel beter hoe je een tampon moet inbrengen. Heeft-ie wetenschappelijke stukken over gelezen en alles.

Natuurlijke habitat

Van de kantoortuin tot de sportschool: de mansplainer kan overal opduiken, maar hij gedijt het best in een vrouwrijke omgeving.

Pro’s

Mocht je een vraag hebben over je cyclus, de derde feministische golf of de aanbiedingen bij Monki: de mansplainer is je man.

Con’s

Hij is bloedirritant. Wat kom je mij vertellen over ongesteld zijn? Of over hoe ik mij als vrouw moet voelen in de hedendaagse maatschappij? “Jij wordt wel degelijk onderdrukt en klein gehouden, je hebt het gewoon niet door.”
NOU, NU WEL VRIEND.

Gegarandeerde quote

“Nee luister, ik zal even uitleggen hoe het zit.”

Mijn ervaring/aanvaring

Ik werk zo nu en dan samen met een mansplainer pur sang. Als je de term opzoekt via de interwebs kom je zijn foto tegen, kan niet missen.

Eerst dacht ik dat ik simpelweg met een betweter te maken had. Dat veranderde toen de beste man mij begon uit te leggen hoe de vrouwelijke cyclus werkt.
“Kijk, de eisprong is natuurlijk een week na de eerste dag van je menstruatie en…”
“Eh, nee”, zei ik. “Na ongeveer twee weken.”
De mansplainer zuchtte – ik had hem onderbroken.
Met een wegwerphandgebaartje vervolgde hij: “Dat lijkt me uitzonderlijk. Meestal is het gewoon na een week.”
“Twee weken.”
Het was zo irritant dat het grappig was.

Vervolgens ging het over borstvoeding, vraag me niet waarom.
Elke vrouw zou borstvoeding moeten geven, zei de mansplainer.
“Maar niet elke vrouw lukt dat en niet elke vrouw heeft daar zin in,” wierp ik tegen.
“Dan moeten ze een beetje doorzetten. Zo moeilijk kan het niet zijn.”
Wajo.

Hoe nu verder?

Normaal gesproken verzet ik mij met verbale bombarie zodra mij op onjuiste wijze de les wordt gelezen, maar zodra ik tegenover een mansplainer sta, kan ik niet anders dan grinniken. Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk van het gemansplain te onthouden, zodat ik er later om kan lachen met vriendinnen.
Ik raad iedereen aan dit ook te doen. Je kunt namelijk best ingaan tegen een mansplainer, maar dat is in feite hetzelfde als tegen de stroming inzwemmen. Je komt nergens en uiteindelijk ben je moe.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de mansplainer, de vent die altijd alles over vrouwen weet
Sluiten