De Hokjesvrouw: de onbekende gast – die stille persoon die er wel altijd bij is

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de onbekende gast.

De vriendengroep van mijn ex bestond uit een aantal relaxte gasten. Surfen, immer aardig zijn, pingelen op een gitaar, dat werk. De groep had een vaste kern en een aantal losvaste figuren in de periferie. Een van die figuren was Robbert. Robbert was een stille. Als hij er was merkte je het bijna niet, maar hij hoorde er gewoon bij.

Op een gegeven moment vroeg mijn ex aan een van zijn vrienden waar hij Robbert nou eigenlijk van kende.
“Huh”, zei die vriend. “Ik dacht dat het een vriend van Jeroen was.”
 Jeroen trok zijn wenkbrauwen op. “Hij is een vriend van Daan, toch?”
Nee, het was ook geen vriend van Daan.
Uiteindelijk bleek het een vriend van niemand. Robbert had zich op de een of andere manier in de groep gemengd. Maakte niks uit, het was alleen super grappig.

Sinds het Robbertverhaal ben ik gefascineerd door de ‘onbekende gast’. Ook in de periferie van mijn vriendengroep duikt er zo nu en dan een op. Mijn vrienden en ik zien hem weleens op feestjes, maar het blijft onduidelijk bij wie hij nou precies hoort. Niemand die het kan terughalen.
We zouden het natuurlijk zelf aan de onbekende gast kunnen vragen, maar dat voelt toch een beetje onaardig. Alsof je na een jaar aan je buurvrouw vraagt: “Hoe heet je eigenlijk?”

Ik houd de mythe van de onbekende gast ook graag in stand. Dan kan ik mijn eigen verhalen op hem projecteren. Dat het na 10 jaar net uit is met zijn vriendin en dat hij zich nu eindelijk weer een beetje oké voelt, bijvoorbeeld. Of dat hij uit een adellijk nest uit Rotterdam-Noord komt en zich tegen zijn familie heeft afgezet door naar de Rietveld Academie te gaan. Of dat hij ooit een ernstig auto-ongeluk heeft veroorzaakt en dat schuldgevoel nog altijd met zich meetorst.

Dat is veel interessanter dan ontdekken dat hij een vriend is van de broer van een vriendin, dat zij elkaar kennen van de middelbare school en dat hij werkt als leraar Maatschappijleer. Daarom zal ik me nooit voorstellen aan de onbekende gast, hoe vaak we ons ook in dezelfde ruimte begeven met een biertje in de hand. Dat is geen arrogante desinteresse, dat is mijn hang naar mysterie.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Samen met twee LINDAnieuws-collega’s schreef ze het boek ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’. Je kunt ‘m hier bestellen.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de onbekende gast – die stille persoon die er wel altijd bij is
Sluiten