De Hokjesvrouw: de passief agressieve vrouw

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de passief agressieve vrouw.

Je kunt veel over mij zeggen, in negatieve zin. Mijn karakter kent genoeg schaduwkanten die nou niet direct een schoonheidsprijs verdienen. Ik ben bijvoorbeeld ontzettend ongeduldig, ook als ik geen haast heb. Sta ik in de rij voor de kassa die het sloomst blijkt? Stoom uit de oortjes. Treuzelt iemand dan ook nog eens met afrekenen? Als blikken konden doden…

Voor de fragiele medemens heb ik al even weinig geduld. Huilen, gekwetst of beledigd zijn: ik vind het al gauw aanstellerij. Het heeft even (zo’n dertig jaar) geduurd voordat ik inzag dat huilen niet per se een teken van zwakte is. En dat het niet aan mij is om te bepalen of iemand beledigd mag zijn of niet.

Nee, fijngevoelig ben ik niet. Maar het kan altijd erger. Dat bewijst de passief agressieve vrouw, de PAV. Zij is niet links, niet rechts en zéker niet recht door zee. Ze geeft steken onder water, draait om de hete brij heen, chanteert emotioneel en bezorgt je – al met al – een kutgevoel over jezelf. Weet je nog niet helemaal wie ik bedoel? Je kunt de PAV onder meer herkennen aan de volgende uitspraken – meestal gericht aan haar vriend en vriendinnen.

– “Heb jij nou alwéér nieuwe schoenen?”
– “Wat grappig dat jij je daar druk om maakt.”
– “Wat grappig dat jij je daar niet druk om maakt.”
– “Nee hoor, blijf jij nog maar lekker hier. Ik ga wel alleen naar huis, ik doe sowieso alles alleen.”
– “Ik vind het zó mooi dat jij nooit voor het uiterlijk gaat als je iemand leuk vindt.”
– Tijdens een discussie in vriendinnen-appgroep: **Saskia heeft de groep verlaten.**
– Tijdens discussie via de telefoon: tuuttuutuut.
– Wanneer je dan godverdegodver terugbelt: “Dit nummer is niet bereikbaar. Probeert u het later nog eens.”

Catch my drift? De PAV besprenkelt haar kutopmerking met zachtroze suikerhartjes, zodat jij haar nooit kunt pakken op haar gedrag. “Want zo bedóél ik het toch helemaal niet?”
Jawel, kut. Zo bedoel jij het precies. Zeg het de PAV maar gewoon. En als ze dan gekwetst is, mag jij bepalen dat dat onterecht is.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (31) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Samen met twee LINDAnieuws-collega’s schreef ze het boek ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’. Je kunt het hier bestellen.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de passief agressieve vrouw
Sluiten