De Hokjesvrouw: de schootzitter

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de schootzitter.

Mijn schoonmoeder en ik kwamen laatst tot een belangrijk inzicht. En wel dat er twee soorten vrouwen in de wereld zijn: zij die op schoot zitten en zij die never nooit op een schoot zullen zitten.
Zelf vallen we in de laatste categorie. Sinds ik van de basisschool ben, zie je mij niet meer op de bovenbenen van een ander zitten.

“Ook niet bij je vriend?”
Nee, ook niet bij mijn vriend. Zéker niet in het openbaar. Ik zou wel gek zijn. Ik ben geen schootzitter, dat is een heel ander type vrouw. Ergo de tweedeling. Schootzitters zijn aanhankelijke vrouwen, die volledig opgaan in hun relatie. Ze willen samen boodschappen doen, samen koken, samen naar ALLE familieverjaardagen. Ze zijn beledigd als ze van hun vriend niet mogen plassen, terwijl hij staat te douchen. Houdt hij niet meer van haar of zo?

Maar de schootzitter kruipt niet alleen bij haar geliefde op schoot, dat doet ze ook bij vriendinnen. Vind ik eng. Hoe dol ik ook op mijn vriendinnen ben, ik hoef ze niet op schoot en andersom.
De schootzitter gaat nog verder, want ze kruipt net zo makkelijk bij haar mannelijke vrienden op schoot. De schootkruiper doet alsof dat een onschuldige en platonische gewoonte is, maar weet ondertussen dondersgoed dat haar vrienden het stiekem een beetje geil vinden. Dat gevoel vent ze met verve uit. Zij is de sexy girl next door. So close, yet so far.

Mijn schoonmoeder kent ook schootzitters die bij hun eigen vader op schoot kruipen. We hebben het hier over volwassen vrouwen. Sprakeloos ben ik ervan. Ik probeer me voor te stellen hoe ik bij mijn eigen vader op schoot zit. Waarschijnlijk zijn er dan twee opties:
Hij versteent en kan niks meer uit brengen;
Hij duwt me in een reflex op de grond.
“Wat een nare relatie met je vader heb jij.”
Nee hoor. Ik ben gewoon bijna 31, niet zes.

Waarom ik me zo ongemakkelijk voel bij het zitten op De Schoot? Ik heb hier even over nagedacht en kan het volgende concluderen: ik heb dan het idee dat ik me klein maak. Niet op de schattige manier, maar op de onderdanige manier. Ik maak mezelf ondergeschikt aan diegene bij wie ik op de bovenbenen plaatsneem, zo voelt het.

Waarschijnlijk neem ik het allemaal veel te serieus en zeggen nu diverse schootzitters: “Wat doe je moeilijk, het is gewoon gezellig.” Ja, dat zal wel. Maar er zijn nou eenmaal twee typen mensen in de wereld: zij die dingen gewoon gezellig vinden en zij die overal iets akeligs van maken.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Samen met twee LINDAnieuws-collega’s maakte ze het boek ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’. Je kunt het hier bestellen.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de schootzitter
Sluiten