De Hokjesvrouw: de spontane jongen

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de spontane jongen.

Typisch

De spontane jongen laat zich kenmerken door een positieve uitstraling en een overschot aan energie. Hij is altijd in voor een grap en een grol, ook (lees: vooral) als de situatie daar niet om vraagt. Wil (onbewust) altijd het laatste woord hebben. Doet alsof jullie elkaar kennen sinds de kleuterklas, terwijl jullie elkaar pas net hebben ontmoet. Praat vaak door anderen heen.

Natuurlijke habitat

Hij kan zo’n beetje overal wel een keer opduiken.

Pro’s

Als je niet zo veel mensen kent op een feestje is hij je man. Je kunt lekker met hem ouwehoeren en dat geeft je de zekerheid die je nodig hebt om straks met andere (leukere) vreemden te praten.
Ook fijn: de sociale jongen onthoudt wie je bent en zal op een volgende gelegenheid nooit doen of hij dat vergeten is. Het is geen lul.

Cons

De spontane jongen is een vrij vermoeiend figuur. Hij praat veel en jij dient slechts als aangever. Een beetje alsof je in een uitzending van Radio 538 zit met een vervelende dj die de hele tijd door je heen tettert. Hoewel de spontane jongen veel grapjes maakt, zijn ze lang niet altijd om te lachen. Dit kan zorgen voor intense ongemakkelijkheid.

Gegarandeerde quote

“Ha, that’s what she said. Padoem patsss.”

Mijn ervaring / aanvaring

Ik ben op een huisfeest. Het huisfeest is groot genoeg om het idee te hebben op verschillende ‘locaties’ te kunnen bivakkeren. Het is echter niet groot genoeg om iedereen die je irritant vindt de rest van de avond te kunnen ontlopen. Daar leg ik me enigszins bij neer.
Die ‘enigszins’ heeft niet te maken met mijn goede hart, maar met gedeelde smart. Mijn zus en beste vriendin hebben al een aantal keer oogcontact met me gemaakt, zodra Een Bepaald Manspersoon in de buurt is. Uit hun blik spreekt irritatie met een vleugje wanhoop.

De man ziet er leuk uit, daar niet van. Hij is alleen best vaak aan het woord en dan zegt hij gevatte dingen, zonder de gereserveerdheid die ikzelf altijd bewaar voor mensen die ik niet ken. Maar hij praat alsof we al jaren de beste vrienden zijn.
We zien elkaar voor de tweede keer in ons leven.

Nieuwe cocktails en beraad in de keuken na de zoveelste blik van verstandhouding.
De zus, vriendin en ik laten onze ogen lekker rollen.
“Weet je wat het is?” zegt mijn zus. “Ik hou gewoon niet van spontane jongens.”
“Ja, dát is het”, zeg ik verheugd. “Het is een spontáne jongen!”
“Aaah, ik kon mijn vinger er al niet op leggen, maar dát is het inderdaad”, zegt de beste vriendin.
We zijn zeer content met de gestelde diagnose. Het geeft rust.

Hoe nu verder

We mijden hem de rest van de avond zo goed en zo kwaad als het gaat. Zodra we echt niet onder een reactie of praatje uitkomen zijn we de beroerdsten niet. We zijn geen lul.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de spontane jongen
Sluiten