De Hokjesvrouw: de ‘vriendinnenmeid’

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de ‘vriendinnenmeid’.

Typisch

De vriendinnenmeid houdt van lekker kletsen, Blond Amsterdam-servies, high tea-en en van zelf sieraden maken. Oh ja, en van haar vriendinnen natuurlijk. Haar harde kern bestaat uit minstens vier meiden, die ze al kent vanaf de basisschool. Als ze samen op vakantie gaan doen ze steevast een “professionele shoot” op het strand, waarbij veelvuldig wordt gebukt.

Natuurlijke habitat

Iets met vriendinnen. Kan een all you can eat sushi-restaurant zijn, maar ook een bungalow in Center Parcs. Haar werk in de kinderopvang vraagt immers om de welverdiende ontspanning, met vriendinnen.

Pro’s

De vriendinnenmeid is lief en ze zegt nooit nee. Ze wil met liefde vijf weken op je hond passen en je planten water geven, terwijl jij lekker de bloemetjes buiten zet op Bali.

Con’s

Jij wordt een beetje kriegel van de vriendinnenmeid. Dat eeuwige getut met die vriendinnenclub… Laat je eens lekker nemen, meid!

Gegarandeerde quote

Tegen een ober: “Oh gut, we zitten zó lekker te kletsen, we hebben nog helemáál niet op de kaart gekeken.”

Mijn ervaring/aanvaring

Deze quote hoorde ik laatst toen ik in een restaurant zat met – jawel – een vriendin en we allebei zo hangry waren dat we nog niet met elkaar hadden gepraat. Eerst regelen dat je gevoederd wordt, dan pas leuk doen tegen je disgenoot. Zo werkt dat bij ons.

Toen hoorden we dus dat zinnetje naast ons, uitgesproken met een Noord-Hollandse tongval en beaamd door de vijf andere Noord-Hollandse maidon aan tafel.
Daar was ze, in zesvoud, de vriendinnenmeid.

Het was fascinerend om dit eens van zo dichtbij te kunnen aanschouwen. Tot nu toe zag ik de vriendinnenmeid alleen vluchtig voorbij komen in het straatbeeld of op mijn Timeline.
Dit was de real deal. Er werd gepraat over hun groepsvakantie naar Kroatië (“zin an!”), het lastige vriendje van vriendin A (“hij laat gewoon alles maar slingeron in huis!”) en de aanstaande bruiloft van vriendin K (“echt raar dat Josseline en Annemieke geen +1 hebben, hoor”, “ik vraag me af of het K lukt om nog die vier kilo af te vallen eigenlijk”, “ik ga trouwens echt niet super veel uitgeven aan een cadeau, doei!”). Dit ging nog wel even door. Vriendin K was er duidelijk niet bij. (“Ze is alleen nog maar met hém.”)

Dit alles legde meteen de schaduwzijde van de vriendinnenmeid bloot. In haar clubje is het een schat, daarbuiten een dochter van Lucifer.
Bij mijn vriendin kwamen er allemaal herinneringen boven aan haar eigen vriendinnenclub van vroeger. De gezelligheid, de haat, de uitjes, de nijd.
“Waar zijn al die vriendinnen nu gebleven?” vroeg ik.
“Geen idee”, zei ze. “Interesseert me ook niet.”
Dat leek me legitiem.

Hoe nu verder?

De “professionele groepsfoto’s” die voorkomen op mijn timeline hebben hun onschuld verloren. Daar kan ik prima mee leven.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de ‘vriendinnenmeid’
Sluiten