De Hokjesvrouw: de vroege pieker, deel 1 (mannenversie)

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de vroege pieker, deel 1.

Typisch

Tijdens de studententijd was deze man een heel toffe peer. Hij had de looks en de moves. Allemaal heel suave. Qua studie ging hij altijd met zijn sneakerhakjes over de sloot. Niet omdat hij dom was, maar wel een beetje lui. En drukker met illegale feestjes aflopen. De vroege pieker wist altijd wel ergens een oude loods met experimentele deep techno te vinden. Het was altijd lachen met deze leuke gast.

Natuurlijke habitat

De vroege pieker gaat nog steeds naar illegale feestjes in loodsen. Zijn aanwezigheid krikt de gemiddelde leeftijd flink omhoog. Is hij niet aan het feesten, dan werkt hij in de kroeg waar hij in zijn studententijd ook werkte. Begin dan niet over zijn studie trouwens. Hij kan de vraag ‘hoe gaat het met je scriptie?’ niet meer horen. Die scriptie is er gewoon nooit gekomen.

Pro’s

Als je naar hem kijkt, komen de goeie herinneringen weer boven. Hij was die coole gast die alles wat jij wilde al had meegemaakt. Reizen, rondneuken, forever lijst hebben.

Con’s

Als je over de dertig bent is het toch een stukje minder tof om nog wekelijks naar de tering te gaan. En waarom heeft ie die scriptie niet gewoon effe geschreven? Mensen zonder doorzettingsvermogen, meh.

Gegarandeerde quote

“Ik ben nog een beetje zoekende.”

Mijn ervaring/aanvaring

Het duurde natuurlijk een hele poos, echt járen, eer ik besefte dat ik met een vroege pieker te maken heb. Niet zo vreemd, zo’n vroege pieker openbaart zich pas achteraf. In de begintijd van ons contact leek deze man simpelweg fantastisch wereldwijs. Maar de jaren verstrijken en je studeert af, werkt aan je “carrière”, krijgt een relaatje en bespreekt met die rela zo nu en dan leuke kindernamen. Dat is de fase waarin mijn vrienden en ik nu verkeren en dat is ook de fase waarin opvalt: hé, deze dude leeft nog altijd het leven van een eerstejaarsstudent Algemene Cultuurwetenschappen.

Niet dat ik nou zo pro settelen en kinderen krijgen ben, maar mentaal sta ik daar wel een stuk dichterbij dan bij keta snuiven op een doordeweekse avond met mensen van twintig. #nojudgement

Maar dat zeg ik niet zodra ik de vroege pieker ergens tegenkom. Nee, dan wil ik juist ontzettend hard bewijzen dat ik geen saaie burgertrut ben (geworden), dat ik nog veel uitga en dat ik zelfs wel eens een kater heb op vrijdag (want donderdagavond bier gedronken, YOLO LIFESTYLE).
En als de vroege pieker vraagt: “Hoe gaat het met je werk?” dan haal ik mijn schouders op en probeer ik heel hard uit te stralen dat ik ‘ambitie’ ook een vies woord vind.

Hoe nu verder?

Dusseh, ja, ik heb een beetje een complexe relatie met de vroege pieker. Ik benijd hem én ik minacht hem. Ik wil hem zijn en ik ben blij dat ik niet zo ben. Wat dat betreft is de vroege pieker een ongemakkelijke spiegel.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de vroege pieker, deel 1 (mannenversie)
Sluiten