Anouk Kemper
Anouk Kemper Love & Life 7 april 2017

De Hokjesvrouw: de vroege pieker, deel 2 (vrouwenversie)

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de vroege pieker, deel 2.

Typisch

Op de middelbare school was de vroege pieker een topwijf. Toen jij stiekem nog met een knuffel sliep, ging zij al elk weekend uit. En tongen, wajo. Wanneer zou jij eens een keer tongen?
Tegenwoordig leidt de vroege pieker een héél ander leven. Ze heeft anderhalf kind, een parttime baan op een kantoor in kantoorartikelen en een gloednieuwe tuinset (zag je op Facebook). What the fuck happened?

Natuurlijke habitat

De vroege pieker was altijd te vinden op de plek waar de meeste lol te beleven viel. De hoek met de ‘stoere peeps’ in de aula, de minst suffe buurtkroeg, al bubbelend inda club. 
Vandaag de dag bevindt de vroege pieker zich nog steeds op de plek waar jij jaren geleden met gierende banden vertrokken bent: de suburb waar jullie zijn opgegroeid. Tegen al je verwachtingen in is de vroege pieker er gebleven. ‘Uitgaan’ betekent voor haar ‘high tea-en met vriendinnen’. Again: what the fuck happened?

Pro’s

Je hebt in het verleden veel geleerd van de vroeger pieker. Wie Sean Paul is, bijvoorbeeld. En dat een schoudertas honderd keer cooler is dan een rugtas – ook al is die van Eastpak.
Wanneer je nu door haar Facebook scrolt voel je je gewoon goed over jezelf.

Con’s

Dat je je een hautaine snob voelt als je door haar Facebook scrolt. Waarom lacherig doen om het gelukkige (gezins)leven van een aardig iemand? Wat ben je toch een zuur wijf.

Gegarandeerde quote

“Vandaag ben ik twee jaar geworden”! (En dit gaat niet over haarzelf, maar over haar zoon/dochter/hond/kat.)

Mijn ervaring/aanvaring

Zoals ik vorige week al schreef over de mannelijke vroege pieker: het duurt jaren eer je beseft dat je met een vroege pieker te maken hebt. In den beginne is de vroege pieker gewoon een toppertje. Je kijkt een beetje tegen haar op. Hallo, zij heeft immers al getongd. Ze weet echt van de hoed en de rand.

Maar goed, de jaren verstrijken, jij verlaat de suburb, gaat studeren, feesten, nog meer studeren en feesten, reizen, nadenken over wat je nou eigenlijk écht wil met je leven, daten met van alles en nog wat, je raakt gedesillusioneerd, opnieuw gemotiveerd en over dit alles kun je eindeloos ouwehoeren met gelijkgestemden. Op je dertigste heb je écht nog geen kind, ook geen koophuis en een nieuwe tuinset. Je hebt niet eens een tuin.

Laatst kwam ik de vroege pieker tegen in de stad waar ik ben opgegroeid. Terwijl ik haar vertelde over mijn freelancende en grootstedelijke bestaan, besefte ik: tering, ik ben écht een yup geworden. Ik ben zo iemand die checkt of volkorenbrood wel daadwerkelijk van volkorenmeel is gemaakt en niet van bloem (de horror!). Zij koopt waarschijnlijk gewoon witte kadetjes voor haar kroost en voelt zich daar prima bij.
Wat heerlijk ongecompliceerd en pretentieloos. In feite heeft zij alles waar mijn yuppievrienden en ik naar streven: een leuke relatie en gezonde kinderen. Alleen, zij hoeft er geen eindeloze, existentiële gesprekken over te voeren…

Hoe nu verder?

Het besef dat ik een yup ben, valt me zwaar. Aan de andere kant: als het yupzijn betekent dat ik een vrij comfortabel leven leid; top. Alleen, ik wil niet dat het betekent dat ik écht een hautaine snob wordt. Dus voortaan like ik foto’s van nieuwe tuinsets en high teas.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

De Hokjesvrouw: de vroege pieker, deel 1 (mannenversie)

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de vroege pieker, deel 2 (vrouwenversie)
Sluiten