De Hokjesvrouw: de ziekmelder

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: de ziekmelder.

Van jongs af aan hebben mijn ouders mij ingepeperd: mensen die zich ziek melden, daar hebben wij geen respect voor. Hun motto was: paracetamol erin en gáán.
Ik hoefde niet aan te komen met ‘ik voel me niet zo lekker’. We voelden ons allemaal wel eens niet zo lekker. Alleen als ik 40 graden koorts had en moest overgeven mocht ik thuisblijven. Met hoofdpijn, buikpijn, whateverpijn kan een kind prima naar school.

“Ik heb een collega die zich ziek meldt als ze een nacht slecht geslapen heeft”, zei mijn moeder onlangs. De minachting gutste zowat uit haar poriën.
“Ik heb zo vaak een nacht niet goed geslapen”, ging ze verder. “Je kunt prima functioneren op vier uur slaap.”

Je begrijpt: ik meld mij niet zo snel ziek. Paracetamol erin en gaan – en dan ’s avonds afgepeigerd en zwetend in bed liggen. Kan prrrrima.

Daar kan de ziekmelder wat van leren. Je kent het type wel: bij hoofdpijn, keelpijn, nietlekkerinhetvelletje-pijn is de ziekmelder niet aanwezig op het werk. Bij voorkeur laat ze/hij dat een half uur voor aanvang van de werkdag weten, met groots gevoel voor drama. “Alsof ik ben overreden door een vrachtwagen, ik hou niks binnen, ik voel me meer dood dan levend, ik hoop sowieso dat ik dit meedogenloze virus overleef.”

JA OKE HET IS DUIDELIJK JE VOELT JE EIGEN HELEMAAL NIE GOEEE.

Het zal wel met mijn opvoeding te maken hebben, want ik denk snel: hoe ziek ben je precies? Als je kunt appen gaat het in ieder geval niet suuuper slecht met je.
Bovendien is de ziekmelder tijdens ziekte nog altijd actief op social media. Er worden “zielige dingen” op Insta gepost. Met enige regelmaat zie ik “zieke Instastories” voorbijkomen met in de hoofdrol Citrosan, een stomende waterkoker, paracetamol en dozen tissues. #sick #whyme #gotflu

Eh, hashtag aanstelleritis? Als ik ziek ben kost het me al moeite me om te draaien in bed, laat staan dat ik in staat ben mijn telefoon vast te houden én geinig bedoelde video’s kan maken.

Toch kan ik af en toe weleens jaloers zijn op de ziekmelder. Het lijkt me heerlijk om zonder schuldgevoel je werk af te zeggen bij een ernstige verkoudheid of opkomend griepje. Volgens arbeidspsychologen is dat nog verantwoord ook: zo val je je collega’s niet lastig met gesnotter en gehoest én voorkom je dat zij ziek worden.

Zo had ik het niet eerder bekeken.
Bij dezen wil ik mijn radiocollega’s mijn excuses aanbieden, voor de uitvloeisels van mijn neus én opvoeding.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: de ziekmelder
Sluiten