De Hokjesvrouw: Het meisje dat het niet laat gaat maken PART II

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: het meisje dat het niet laat gaat maken PART II

** Eerder schreef ik al over het niet laat maak-meisje. Maar inmiddels weet ik dat er nóg een type bestaat dat het ‘niet laat’ gaat maken. Dit keer gaat het over haar. **

Typisch

Het meisje dat het niet laat gaat maken is er één van uitersten. Of het is lachen, gieren, brullen of ze neemt haar telefoon niet op, omdat ze te druk is met depressief op de bank hangen.
Haar aanwezigheid bepaalt de sfeer in de groep. En het beloop van de avond. Wordt het een gesoigneerd avondje wijn drinken of hangt iedereen straks in de lampen van een vage club?
Je weet het nooit. Ze zegt namelijk met enige regelmaat: “Ik ga het niet laat maken, hoor. Ik ben kapot.” En dan is het ineens vier uur ’s nachts en wil ze nooit meer naar huis.

Natuurlijke habitat

Ze werkt in de creatieve sector. Kan van alles zijn, van een theatergezelschap voor verstandelijk beperkten tot een mega hip reclamebureau. Het moet in ieder geval een omgeving zijn waar zij in alle vrijheid kan pieken en dalen, zonder dat mensen (mannen) zeggen: “Eh, wat doe je emotioneel. Denk je wel aan je targets?”

Pro’s

Als ze aan het pieken is heb je een goeie aan haar. Ze maakt een feestje tot een knaller. Lachen, tetteren, als eerste de dansvloer op. Ook jij negeert de klok. Fuck it dat je morgen moet werken.

Cons

Ze kan een avond ook verstieren voor ‘ie goed en wel begonnen is. “Ik ga het niet laat maken, hoor.” Ze klaagt over de irritante jongen achter haar (“met zijn harde kutstem”), het slome barpersoneel en het feit dat ze héél moe is. Maar echt héél moe.

Gegarandeerde quote

Nou, verrassend: “Ik ga het echt niet laat maken, hoor.”

Mijn ervaring / aanvaring

Nog altijd laat ik me in de luren leggen door het meisje dat het niet laat gaat maken. Elke keer als ze deze uitspraak doet, denk ik daadwerkelijk dat het niet laat gaat worden. Dat vind ik dan heel jammer.

Vorige week was het weer zover. Ik had afgesproken met de meid. Vrijdagavond, ik dacht: YES, WEEKEND. Maar bij binnenkomst stond haar gezicht op onweer. “Ik blijf niet lang. Ik ben kapot.”
Oh.. Ik weet dat het op zo’n moment geen zin heeft om te smeken. Dat werkt alleen maar averechts.

Groot was mijn verbazing toen we uiteindelijk tot laat in de kroeg zaten. Sterker nog, zelf ging ik op een gegeven moment naar huis, terwijl zij nog ergens anders heenging. Hoe dan?
“Ach ja, je kent me toch”, zei ze. “Uiteindelijk ga ik door tot het naadje.”
Ik voelde me de sukkel die er wéér was ingetrapt.

Hoe nu verder

Het zou schelen als ik dergelijke uitspraken niet meer zo letterlijk neem. Een uitdaging, voor deze kleine autist.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: Het meisje dat het niet laat gaat maken PART II
Sluiten