De Hokjesvrouw: het meisje dat het niet laat gaat maken

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: het meisje dat het niet laat gaat maken.

Typisch

Eerlijk, dit is in principe een leuk persoon. Ze is alleen nét wat braver dan gemiddeld. Je kunt goed met haar lachen, maar weet ook dat je die ene harde grap over de Holocaust niet in haar buurt moet maken. Daar schrikt ze van. (Hoewel ze er diep van binnen best om zou wíllen lachen.) Je kunt leven met die braafheid. Je haat alleen één ding: dat zij op een leuke avond, die wel eens heel laat zou kunnen eindigen, het volgende zegt: “ik ga het niet laat maken, hoor”. OKDOEIGAMAARMETEENWEGDAN!

Natuurlijke habitat

Op haar werk, bij een of andere ngo of bedrijf dat zich bezighoudt met ‘duurzaam ondernemen’. Allemaal heel nobel, maar jij gaat ervan gapen. Als het meisje dat het niet laat gaat maken niet werkt, is ze graag thuis en kookt ze uitgebreid voor zichzelf.

Pro’s

Soms mag jij mee-eten van die uitgebreide maaltijd. En je kunt altijd gezellig met haar koffiedrinken danwel een filmpje pakken.

Con’s

Het escaleert nooit! De kans op onverwacht avontuur is absoluut nul. ’s Avonds een wijntje drinken is ’s avonds een wijntje drinken. Het zal niet voorkomen dat om middernacht de dealer komt voorrijden en jullie vervolgens om 6 uur uit de club rollen, alwaar jullie een totaal lulverhaal hebben opgehangen aan Franse toeristen. (“We are sisters and we own a brothel. Yes, really!”)

Gewoon jammer.

Gegarandeerde quote

Nou, je raadt het al: “Ik ga het vanavond niet laat maken.”

Mijn ervaring/aanvaring

Op de basisschool maakte ik al kennis met dit nietlaatmaak-meisje. Als ze bij me logeerde zei ze op het moment dat het nét gezellig werd: oké, laten we gaan slapen.
En dan lag ik mezelf op te vreten. We moesten immers nog zo veel bespreken!!

Op de middelbare school en in mijn studententijd: idem. Leuk die meid, maar om de een of andere reden vond ze het altijd nodig om van tevoren aan te kondigen dat ze het niet laat ging maken. Hallo, buzzkill.
Mijn tip voor het nietlaatmaak-meisje: denk het, zég het niet. Dan hou je de spanning tenminste in stand. Tegen je kersverse date zeg je toch ook niet: “Ik denk dat we hierna nog drie keer gaan afspreken, dat we de tweede en derde keer zoenen en dat ik je de volgende dag in een appje laat weten dat ik toch de klik niet helemaal voel. Oké? Nou, wat wil je drinken?”
Nee, nee, nee.

Een paar avonden geleden zei een vriendin, van wie ik het nóóit had verwacht, dat ze het niet laat ging maken. Bruusk zette ik mijn glas op tafel.
“Waarom zeg je dat nou?”
“Ja, sorry, ik weet dat het kut is, maar ik wil gewoon echt goed slapen vanavond.”
“Maar dat kun je ook zeggen wanneer je daadwerkelijk naar huis gaat. Nu zitten we net.”
“Ik wil geen verkeerde verwachtingen scheppen.”
“Die verwachtingen zijn het hele punt! Het idee dat in principe alles open ligt, dáármee wil je de avond beginnen.”
“Oja, dat is wel zo. Ik zal het nooit meer zeggen.”

Dat is mijn doel: dat niemand dit ooit nog zegt. Via deze weg hoop ik mijn evangelie verder te verspreiden.

Hoe nu verder?

Natuurlijk zijn er nog altijd meiden die mijn advies in de wind gooien. Waarschijnlijk weet jij precies voor wie van je vriendinnen dit ook geldt. Zij zullen nooit ophouden te zeggen dat ze het vanavond niet laat gaan maken. Speel in op deze voorkennis. Spreek niet met haar af op vrijdagavond, als je misschieneventueel zin hebt om naar de tering te gaan. Dat voorkomt ergernis en teleurstelling.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (30) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Als freelance redacteur werkt ze ook voor Het Parool, LINDA. en Radio 1. Volg haar via Instagram, of bezoek haar slecht onderhouden website.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: het meisje dat het niet laat gaat maken
Sluiten