De Hokjesvrouw: mensen met een masker als gezicht

Mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Leuk, stom, grappig, slecht verstaanbaar, ronduit geschift. Zijn ze dan allemaal uniek? Nee hoor, ze zijn best in een hokje te proppen. Dat doet Anouk Kemper dan ook graag. Stukje orde in de dagelijkse chaos des levens, fijn. Deze week: het masker.

Soms ontmoet je mensen van wie je meteen denkt: er klopt iets niet aan jou, maar ik kan mijn vinger er niet op leggen. In mijn geval gaat dat bijvoorbeeld om mensen die zichzelf tegenspreken of hun armen niet meebewegen tijdens het lopen. Het is gek, maar het duurt even eer je door hebt wat er precies gek is.

Er is iets, maar wát. In godsnaam… WAT?! Die vraag voelt op het moment zelf heel prangend – je kunt haast niet stoppen erover te denken – en vervolgens zakt het zo diep weg dat je bijna vergeet dat je überhaupt nadacht over de kwestie. En dan ineens, poef, wéét je het. De vinger ligt er óp, het kwartje valt, je weet waar de klepel hangt. Ik zou bijna het woord “orgastisch” gebruiken om deze ervaring te omschrijven. (Bijna, men kan immers niet spaarzaam genoeg zijn met woorden als ‘orgastisch’. Voor je het weet is orgastisch het nieuwe ‘hilarisch’ – en dat zijn dingen ook zelden.)

Laatst overkwam het me. Die wolkenlucht die openbrak vervuld met loepzuiver engelengezang. Na maanden tegen het hoofd van een collega te hebben aangekeken – immer denkend: was ist los? – wist ik het ineens. Haar gezicht beweegt niet! Er zit geen expressie in! Boos, blij, verbaasd; het is haar gezicht allemaal om het even. Ze is een masker.

Nu ik dat wist kon ik niet stoppen ernaar te kijken. Via Facebook zocht ik naar bewegend beeld van het masker om mezelf van mijn eigen gelijk te overtuigen.
“Zie je!” riep ik tegen mijn zus/vriendin/vriend/toevallige voorbijganger, al wijzend naar mijn scherm. “Zie je! Haar gezicht beweegt niet!” Fascinerende materie. Het gaat hier immers om een subtiliteit die ons menselijk maakt. Wanneer iemands navel ontbreekt, zou dat toch ook lichtelijk curieus/alarmerend zijn.

Want waarom beweegt het gezicht van het masker niet? Botox? Of zelf niet weten dat het niet beweegt? Het is natuurlijk ook niet zo dat mensen dat tegen haar zeggen. “Goh Mieke, je gezicht beweegt helemaal niet als je praat. Het is daardoor heel moeilijk om de juiste emotie bij je af te lezen.” Nee, zo eerlijk is zelfs de botte Nederlander niet.

Zelf heb ik juist iets te veel expressie. Dit heeft me zowel veel voorhoofdrimpels opgeleverd als de bijnaam de ‘girl met de many faces’. Dat zie ik maar als compliment, want dan kan ik glimlachen in plaats van fronzen en dat is sowieso beter met betrekking tot die voorhoofdrimpels.

Al moet ik zeggen: liever die rimpels dan een masker.

Voor NSMBL schreef Anouk Kemper (31) eerder de wekelijkse column ‘Trends voor Dummies’. Samen met twee LINDAnieuws-collega’s schreef ze het boek ‘ZEIK NIET ZO – het echte leven van de millennial’. Je kunt het hier bestellen.

Reageer op artikel:
De Hokjesvrouw: mensen met een masker als gezicht
Sluiten