De ultieme gids voor de mooiste vintage- en antiekschatten in Brussel

Daar worden wij nou enthousiast van. Dus gingen wij, NSMBL’s Yvet en Vivian, op ontdekkingstocht door de Belgische hoofdstad. Hoewel we al snel aan Amsterdam denken bij een dagje shoppen, is Brussel mínstens zo leuk – en niet eens zo ver weg als je zou denken. Met Intercity Brussel ben je er in slechts drie uur – vanaf Amsterdam gezien nog wel – en bespaar je de rompslomp van autorijden (lees: files) en de parkeerhel in een drukke stad. Die treinrit is ook nog eens prima betaalbaar!

Zo kost een Weekendretour Amsterdam-Brussel €53 en kun je in de trein stappen wanneer je maar wil, zonder reservering. Dus ook geen stress als je ‘m mist. Stap je dichter bij Brussel in dan Amsterdam, dan is je reis nog goedkoper. Daarnaast is Intercity Brussel perfect voor wanneer je samen met je beste vriendin of je partner écht spontaan een dag of weekendje weg wilt, omdat je geen stoel hoeft te reserveren en daardoor ook gegarandeerd bent van een vaste prijs.

Omdat we tijdens onze reis het tripje gezellig hadden voorbereid, vloog de reis zó voorbij en kwamen we aan in het mooie Brussel. Vanaf het Centraal Station was het nog geen tien minuutjes lopen naar de Grote Zavel, het middelpunt van de wijk de Zavel en samen met de Marollen het paradijs voor alle vintage- en antiekliefhebbers. Hier hebben we de leukste zaakjes opgezocht die allemaal op loopafstand van elkaar liggen, zodat je niet de héle stad door hoeft te lopen – hoewel dat ook een aanrader is op een zonnige dag! Het allerfijnste aan vintage in Brussel? Je mag vrijwel alles gewoon aanraken en het is ook nog eens stúkken goedkoper dan in de vele hipsterzaakjes in Nederland.

Vintage designstukken voor je interieur

Bar cart heaven bij Via Antica
Gouden lampen, ronde spiegels, sixties dressoirs en gekleurde banken; Via Antica staat er vól mee. De drie verdiepingen, die de vintage designwinkel telt, staan vol met prachtige eye catchers: van gouden lampen in de vorm van palmbomen tot (pastelblauwe!) velours banken. Daarnaast is deze zaak met focus op Mid Century design een walhalla voor liefhebbers van bar carts. Deze kunnen over het algemeen nogal eens lastig te vinden zijn, maar in Via Antica hoef je niet lang te zoeken voordat je je droomexemplaar tegenkomt – in elke hoek van de galerij staat een bar cart die nóg mooier is dan de vorige. Kortom: deze gigantische vintage winkel wil je zeker niet overslaan wanneer je een bezoekje aan Brussel brengt.
Via Antica, Blaesstraat 40

Wegdromen bij het Mid Century interieur van Haute Antiques
Laat je niet misleiden door het goedkoop uitziende rood-witte gevelnaambord, want bij Haute Antiques vind je heel veel Mid Century goodness. De galerij aan de Rue Haute, oftewel de Hoogstraat, staat vol met unieke meubelstukken uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Het is echter niet aan de meubels af te zien dat ze al zo’n lange tijd meegaan: alles is perfect onderhouden. Van houten dressoirs tot gouden spiegels, hier vind je de mooiste items voor in je interieur.
Haute Antiques, Hoogstraat 207

Vintage kleding

Kilo’s inslaan bij Melting Pot
Als je van goede prijsjes houdt, zit je bij Melting Pot Kilo meer dan goed. Per kilo betaal je namelijk €15 – voor een soepel bloesje ben je dus met gemak slechts €3 kwijt. Aan de andere kant: met alle leuke kleding daar zit je zo aan dat gewicht! Melting Pot Kilo hangt namelijk vol met heerlijk kleurrijke bloesjes, rokjes met bloemenprint, oversized denim jasjes en je vindt er stapels met vintage Levi’s jeans in allerlei verschillende maten. Neem ook zeker beneden bij de herenafdeling een kijkje, voor nóg meer oversized jasjes en overhemden.
Melting Pot Kilo, Hoogstraat 154

Baseball jackets en flanellen overhemden bij Rocking Road
Voor de wat stoerdere kleding ben je bij Rocking Road aan het juiste adres. Dat eigenaar Michel Courbet een zwak heeft voor tijdloze Amerikaanse kleding, wordt direct duidelijk wanneer je de winkel binnenstapt. Denk bijvoorbeeld aan originele Amerikaanse baseball jackets die je niet zo makkelijk ergens anders op de kop kunt tikken, authentieke legerbloesjes en stoere bomberjacks – die nu weer helemaal terug van weggeweest zijn. Hoewel Rocking Road vooral een goed adres voor mannen is, is er ook voor vrouwen genoeg leuks te vinden. Zo vind je er bijvoorbeeld jurkjes in de jaren vijftig pin-up stijl, maar ook stapels met vintage Levi’s shorts.
Rocking Road, Hoogstraat 321

Antiek

Pareltjes zoeken in Passage 125
Laat je niet afschrikken door de ongeorganiseerde chaos in de winkel, want als je goed zoekt, zijn er in Passage 125 flink wat mooie pareltjes te vinden. Zo staan er prachtige houten dressoirs, hangen er diverse spiegels uit de jaren zestig en zul je versteld staan door de kwaliteit van de antieke sieraden.
Passage 125, Blaesstraat 125

Eye-catchers voor je interieur bij Galerie des Minimes
Winkel je liever in een meer georganiseerdere winkel? Dan zit je bij Galerie des Minimes goed. De winkel ziet er op het eerste gezicht misschien wat oubollig uit, maar er zijn toch echt prachtige items te vinden. Echte eye-catchers zijn onder andere een prachtige donkergroene velours bank, een retro roze stoel en een set super schattige porseleinen hondenbeeldjes.
Galerie des Minimes, Minimenstraat 25

Rondscharrelen op de vlooienmarkt op het Vossenplein
Bij toeval kwamen we terecht op een tweedehandsmarkt aan Place du Jeu de Balle, zoals het Vossenplein in het Frans heet. Hier kun je iedere ochtend snuffelen tussen allerlei tweedehands spullen. Van gebruikte meubels tot vintage kleding, bijna alles is hier wel te vinden. In het weekend schijnt de markt hier nóg groter en leuker te zijn dan dat wij op een doordeweekse dag hebben gezien, dus reden genoeg om nog eens een bezoekje aan Brussel te brengen.
Vossenplein / Place du Jeu de Balle

Met talloze Instagram-waardige foto’s en de nodige vintage finds ploffen wij na een heerlijke dag in Brussel weer in de trein terug naar Amsterdam. Fijn is dat je bij Intercity Brussel geen specifieke trein hoeft te nemen, dus je kunt het zo vroeg of laat maken als je zelf wilt. Je zit nergens aan vast. Heerlijk voor als je – net als wij – spontaan een dagje naar Brussel wilt!

Reageer op artikel:
De ultieme gids voor de mooiste vintage- en antiekschatten in Brussel
Sluiten