Fabienne Meijer
Fabienne Meijer Love & Life 28 sep 2014
Leestijd: 3 minuten

Dit is de waarheid over de pil en gewichtstoename

1. ‘De pil zorgt ervoor dat je aankomt’

Sommige mensen rapporteren inderdaad gewichtstoename, maar het werkelijke percentage mensen dat aankomt van de pil is uiterst klein. Volgens Dr. Anne Burke, professor in de gynaecologie aan het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore, zijn er maar weinig vrouwen die significant aankomen van de pil. “De meeste onderzoeken laten zien dat er geen gewichtstoename plaatsvindt. Bij de weinige studies waar er wel een effect is, ligt dat maar rond de 3 à 4 procent. Ik zeg niet dat je niet kán aankomen van de pil, maar de meeste vrouwen komen gewoon niet aan.”

De pil bevat hormonen zoals oestrogeen, die de natuurlijke hormooncyclus van je lichaam onderdrukken. “In plaats van dat je hormonen ervoor zorgen dat je ovulatie en menstruatie plaatsvinden, geeft de pil je altijd een regelmatige hoeveelheid hormonen,” aldus Burke. Omdat de pil slechts een lage dosis hormonen bevat, zijn de bijwerkingen minimaal – de meeste vrouwen kunnen de pil goed aan. Zelfs binnen de verschillende merken die de pil aanbieden, is er niet veel verschil.

Waarom horen we dan toch vaak negatieve verhalen over de pil en gewichtstoename?? De pil is al een aantal decennia op de markt, en oudere varianten bevatten hoge doses van oestrogeen, die wel zorgden voor gewichtstoename. Tegenwoordig zit er een lagere dosis oestrogeen in de pil. Af en toe komen vrouwen inderdaad aan van de pil, maar volgens Burke is niet duidelijk waarom. Niet iedereen reageert hetzelfde op medicatie, waardoor je heel anders op dezelfde pil kan reageren dan je vriendin. Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt niet vaak voor: daarom wordt het genoemd als mogelijke bijwerking.

Bovendien kunnen er ook andere oorzaken kleven aan je gewichtstoename. Veel vrouwen beginnen met de pil als ze in een periode van hun leven zijn waar gewichtstoename sowieso zal optreden: tijdens de adolescentie en in hun studententijd. “Het is ook belangrijk om te kijken of je levensstijl is veranderd in de afgelopen periode. Een ander dieet, meer alcohol, minder sporten, meer frisdrank, et cetera. De pil is waarschijnlijk niet de grootste factor,” zegt Burke. Als je geen of amper hormonen binnen wil krijgen, zijn er ook andere vormen van anticonceptie die je kunt gebruiken, zoals een koperspiraaltje.

‘De pil zorgt voor grotere borsten’

Het wordt minder vaak genoemd dan gewichtstoename, maar sommige vrouwen melden dat hun cupmaat is vergroot sinds ze de pil zijn gaan gebruiken. Volgens Dr. Burke is ook deze bijwerking een zeldzaamheid. Er is inderdaad weefsel aanwezig in borsten dat reageert op oestrogeen, maar omdat het in zo’n lage dosis aanwezig is, zullen de meeste vrouwen geen significante veranderingen merken.

Vrouwen zullen merken dat hun borsten gevoeliger zijn als ze beginnen met de pil, maar grote veranderingen in cupmaat komen niet vaak voor. “Als vrouwen hier wel last van hebben, dan kunnen ze anticonceptie kiezen waar geen oestrogeen in zit,” zegt Burke. Ook hier moeten vrouwen alert zijn op andere oorzaken die hun toename in cupmaat kunnen verklaren, zoals het hebben van een leeftijd waarop borstgroei nog heel normaal is.

Hoewel borstgroei en gewichtstoename geen gebruikelijke bijwerkingen zijn van de pil, zijn er wel genoeg andere bijwerkingen die wel normaal zijn. De meeste van deze bijwerkingen verdwijnen binnen enkele maanden na het starten met de pil. Het gaat hier om misselijkheid, lichte hoofdpijn, onregelmatige bloedingen tussen stopweken door en lichte gevoeligheid van je borsten. Als deze bijwerkingen aanhouden, contacteer dan je huisarts – het is misschien verstandig om voor een andere vorm van anticonceptie te kiezen. Maar als mogelijke gewichtstoename je tegenhoudt om aan de pil te beginnen, maak je dan geen zorgen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is de waarheid over de pil en gewichtstoename
Sluiten