Wat is demiseksualiteit? 5x signalen dat jij een demiseksualiteit hebt

Tegenwoordig vliegen de online dating apps en platforms je om de oren. Spreekt al dat swipen, liken en praten met een persoon om misschien wel de ware te ontmoeten jou niet aan? Dan heb jij misschien een demiseksualiteit.

Wij vertellen je wat demiseksualiteit precies is en hoe je erachter komt dat jij dit misschien ook wel hebt.

Wat is demiseksualiteit?

Laten we bij het begin beginnen en dat is de definitie van dit begrip. Demiseksualiteit wordt vaak gerelateerd aan aseksualiteit. Bij aseksualiteit heb je eigenlijk een gebrek aan seksuele aantrekkingskracht of seksuele verlangens, ook wanneer je een goede connectie met iemand hebt.

Demiseksualiteit wil echter zeggen dat je je simpelweg niet aangetrokken voelt tot andere personen die je niet kent of waar je niet bevriend mee bent. Dit komt echter wel als je eenmaal een sterke, mentale connectie met de ander hebt. Zonder een goede connectie voel je je niet echt aangetrokken tot iemand.

Geen fysieke aantrekkingskracht

Bij demiseksualiteit gaat het niet om fysieke aantrekkingskracht, maar om een emotionele connectie. Waar veel mensen bij de eerste ontmoeting al voelt of er een fysieke aantrekkingskracht is, hebben mensen met demiseksualteit hier eerst een emotionele connectie voor nodig. Pas daarna zijn ze in staat om een fysieke connectie aan te gaan en die kan dan ook meteen heel sterk zijn.

Seks -en relatietherapeut Holly Richmond zegt er het volgende over: “With demisexuality, there’s no physical pull at all. It’s really about romantic feelings, love, and friendship, that really come first. The sexual attraction and desire would come second and is certainly not the driving force.”

Als jij je hierin herkent, herken jij je misschien ook in de vijf volgende signalen.

1. Het uiterlijk doet er niet toe

Voor de meeste mensen is het uiterlijk van de ander enigszins belangrijk. Sterker nog, de meesten onder ons bepalen op online dating apps zoals Tinder aan de hand van uiterlijk of ze naar rechts swipen.

Voor mensen met demiseksualiteit is het uiterlijk echter niet relevant. Ze voelen zich meer aangetrokken tot iemands persoonlijkheid dan op iemands uiterlijk. Overeenkomende interesses zijn bijvoorbeeld ook heel belangrijk voor hen.

2. De meeste relaties komen vanuit een vriendschap

Bij mensen met demiseksualteit gaat om een sterke mentale connectie en elkaar heel goed leren kennen. Ze betrappen zichzelf erop dat ze gevoelens krijgen voor een goede vriend. Om deze reden ontstaan hun meeste relaties vanuit een vriendschap.

3. Je geniet van seks, maar het is geen prioriteit

Waar bij veel mensen seks een groot onderdeel is van hun relatie en dit op nummer één staat, geldt niet voor mensen met demiseksualiteit. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niet van seks genieten. De fysieke connectie is alleen minder belangrijk dan bijvoorbeeld diepgaande gesprekken.

4. Eerste dates zijn een big deal

Een eerste date is voor iedereen natuurlijk retespannend, dat staat buiten kijf. Voor iemand met demiseksualiteit is dit echter nog tien keer zo heftig. Als je demiseksueel bent hou je er namelijk van om diepgaande gesprekken te hebben met je date. De reden hiervoor is voornamelijk om erachter te komen of er overeenkomsten zijn binnen gedachtengang en interesses.

Deze diepe gesprekken kunnen ook negatief uitpakken. Doordat je alles van diegene wil weten, kan het uitlopen tot een soort vragenvuur, wat voor je date niet al te leuk is. Je moet aan de andere kant wel zeker weten dat je je aangetrokken voelt tot de ander. Dit weet je alleen pas na een paar dates en dan gaat de ondervraging nog een tijdje door, wat jou in een lastige situatie kan brengen.

5. Mensen vinden je preuts

Als mensen om je heen jou ouderwets of preuts noemen op het gebied van seks (wat dat ook mag betekenen, you do you, hoe je het ook doet) ben je misschien demiseksueel. Mensen met demiseksualiteit zijn meestal niet heel seksueel actief en niet geïnteresseerd in one-night-stands (omdat ze dus iemand beter willen leren kennen voor ze het bed in duiken).

Onthoud: niemands mening behalve die van jou doet ertoe als het gaat om seksuele relaties en aantrekkingskracht. Het kan al lastig genoeg zijn om de dating wereld te ontdekken zonder het (soms onnodige) advies van je vrienden. Doe vooral wat goed voelt voor jou.

Hello Giggles

Reageer op artikel:
Wat is demiseksualiteit? 5x signalen dat jij een demiseksualiteit hebt
Sluiten