Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 5 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Depressief? Uit onderzoek blijkt dat je dat kunt zien aan je Instagram-feed

We gebruiken social media maar wat graag om aan onze ‘vrienden’ te laten zien hoe goed het wel niet met ons gaat. Elk aspect uit ons leven waar we ook maar een beetje indruk mee kunnen maken, wordt op Instagram geplaatst. Een lekkere maaltijd, een mooi uitzicht, een nieuwe liefde, noem het maar op en de kans is groot dat je het regelmatig voorbij ziet komen. Maar tegelijkertijd zijn we ons er heel bewust van dat niet alles is wat het lijkt. En nu blijkt het zelfs dat je aan een Instagram-feed kunt zien dat iemand depressief is.

Instagram is ‘giftig’

Tegenwoordig ervaren Instagram gebruikers veel druk bij het inrichten van hun Instagram feed. Wanneer je een nieuwe foto post, kijk je bewust of onbewust hoeveel likes een foto heeft en ook wie de foto liket. Zijn het er minder dan normaal? Dan baal je. Is de foto wel leuk genoeg? Wat is er mis? Ja, dat zorgt voor stress.

Depressieve gebruikers…

Een recent onderzoek van Harvard en de Universiteit van Vermont laat zien dat Instagram-foto’s beter zijn in het diagnosticeren van een depressie dan artsen. Ze onderzochten 43.950 foto’s van 166 verschillende Instagram-accounts. Voordat het onderzoek startte, bleek dat 71 van deze 166 Instagram-gebruikers een depressie hadden, maar zij bleven anoniem totdat het onderzoek was afgelopen. Kijkend naar het onderzoek kunnen we drie dingen vaststellen.

…Posten vaker

Uit het onderzoek blijkt dat depressieve Instagrammers vaker posten dan degene die een paar keer per maand of helemaal niets plaatsen. De verklaring hiervoor? Depressieve mensen voelen de druk om te laten zien dat het wél goed met ze gaat. Zo posten ze bijvoorbeeld foto’s van een lekkere lunch of van een avondje stappen.

…Gebruiken nauwelijks filters

Depressieve gebruikers zullen niet snel een heleboel filters gebruiken. Ze kiezen liever voor #NoFilter of een filter dat je nauwelijks ziet. Wanneer een depressieve gebruiker wél gebruikmaakt van filters, zijn dit voornamelijk blauwe- en grijze kleurtonen. Daarentegen gebruiken niet-depressieve personen juist vaker heldere en zonnige filters.

…Plaatsen veel selfies

Het onderzoek toont dat depressieve gebruikers nauwelijks hun hele lichaam op Instagram delen. Ze plaatsen nauwelijks groepsfoto’s, maar posten wel veel selfies.

Vertelt een Instagram-feed meer dan een arts?

Deze drie punten vertellen ons veel, maar wat is nu het precies het verschil tussen het diagnosticeren van een depressie via een Instagram-feed ten opzichte van een arts? Het onderzoek blijkt een nauwkeurigheidspercentage van 70 procent te hebben voor het herkennen van depressies via Instagram-foto’s. Vergelijk dit maar eens met een percentage van 42 procent bij artsen! Betekent dit dat er in de toekomst vaker gebruikgemaakt zal worden van social media, bij het diagnosticeren van depressies? We zullen zien…

Babe

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Depressief? Uit onderzoek blijkt dat je dat kunt zien aan je Instagram-feed
Sluiten