Redactie
Redactie Nieuws 18 september 2019

Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd: wat betekent dit voor onze samenleving?

Schokkend nieuws deze ochtend waar wij zonder twijfel bij stil willen staan. Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. is in Amsterdam (Buitenveldert) op straat geliquideerd. Een ongekende gebeurtenis in Nederland die veel met ons doet. Politieke leiders van ons land spreken zelfs van een poging om onze rechtsstaat aan te tasten.

Wat is er gebeurd?

Derk Wiersum (44) was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in de zaak tegen Ridouan Taghi. Ridouan Taghi is op dit moment voortvluchtig maar wordt officieel gelinkt aan vier moorden. Aanklagers gaan er zelfs vanuit dat hij opdracht heeft gegeven voor zeker twintig moorden.

Nabil B. was een belangrijke getuige in de zaak Marengo tegen hoofdverdachten Ridouan Taghi en Said Razzouki. In 2018 werd Nabil’s broer doodgeschoten en vanmorgen is zijn advocaat Derk Wiersum in Buitenveldert op straat geliquideerd door een schutter die tussen de 16 en 20 jaar oud zou zijn.

Reacties vanuit de politiek

Het nieuws is hard aangekomen en al snel kwamen er veel reacties vanuit de politieke partijen uit de Tweede Kamer. Ook zij zijn geschokt. Zo spreekt Chris van Dam (CDA-Kamerlid) van een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat.

De meeste reacties vanuit de politiek hebben dezelfde toon: de aanslag op Derk Wiersma is een rechtstreekse poging om onze rechtsstaat te ondermijnen. Lees vooral niet over het woord ‘poging’ heen want dat is waar de politiek het over heeft. Een poging. Het is intimiderend en het zorgt voor angst en onrust onder vakmensen, maar ook gewone burgers. Sofyan Mbarki (Fractievoorzitter Pvda Amsterdam) heeft het over een nieuw dieptepunt dat vragen oproept over – in dit geval – de veiligheid van advocaten en strafpleiters in ons land.

Veiligheid en bescherming

De komende dagen zullen er veel vragen worden gesteld over onder andere de veiligheid en bescherming van vakmensen (zoals advocaten en strafpleiters) maar ook burgers. Hoe dan ook zal de politiek moeten optreden tegen wat hier vanochtend in Amsterdam is gebeurd. De liquidatie op Derk Wiersum is iets dat nooit, maar dan ook nooit, meer mag gebeuren in ons land.

Reageer op artikel:
Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd: wat betekent dit voor onze samenleving?
Sluiten