Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 21 nov 2016
Leestijd: 5 minuten

Deze 12 feiten over je menstruatie zou iedereen moeten weten

Hoewel de vrolijke tampon- en maandverbandreclames je graag anders doen geloven, bestaat het ongesteld zijn niet uit rozengeur en maneschijn. Als vrouw weet je hoogstwaarschijnlijk maar al te goed dat deze tijd van de maand extreem oncomfortabel kan zijn.

Van ongecontroleerde vreetbuien tot emotionele uitbarstingen – je ongesteldheid doet een hoop met je. Er valt echter veel meer te zeggen over je menstruatie dan deze clichés. Hieronder vind je twaalf feitjes over je menstruatie, die eigenlijk iedereen wel zou moeten weten.

1. De gemiddelde vrouw zal 38 jaar lang ongesteld worden.
Laat dit je even bezinken: dat is dus bijna vier decennia. De meeste meisjes worden rond hun twaalfde voor de eerste keer ongesteld. De menopauze, of het punt dat hun ongesteldheid helemaal stopt, is vaak rond het vijftigste levensjaar.

2. Mannen zien vrouwen anders als de eisprong plaatsvindt.
Dit weet hij in ieder geval fysiologisch gezien. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mannen de geur van vrouwen aantrekkelijker vinden wanneer ze ovuleren, in tegenstelling tot wat je zelf waarschijnlijk vindt. Uit een ander onderzoek bleek zelfs dat mannen een vrouw beter vinden dansen wanneer de eisprong plaatsvindt. Het moge duidelijk zijn dames: als we een man aan de haak willen slaan, kunnen we het best zo’n twee weken na onze menstruatie uitgaan.

Gebruik maken van je nieuw opgedane kennis

3. Wanneer je heel heftig ongesteld bent, kán dit een teken zijn van een serieuze medische aandoening.
In Amerika lijdt ongeveer zes tot tien procent van de vrouwen aan endometriose, een erg pijnlijke aandoening die hevige krampen, chronische rugpijn en meer veroorzaakt. Het kan soms zelfs lijden tot onvruchtbaarheid. Vrouwen die zich zorgen maken over de heftigheid van hun ongesteldheid, kunnen het best even bij de dokter langsgaan. De aandoening kan namelijk wel worden behandeld met hormonale therapie of (in het uiterste geval) een operatie.

4. Het hele ‘tegelijk met je vriendinnen ongesteld zijn’ ding is eigenlijk een mythe.
Hoewel wij vrouwen graag geloven dat het feit dat we tegelijk met onze vriendinnen ongesteld zijn een teken van onze innige vriendschap is, is het eigenlijk puur toeval. Er is namelijk maar weinig wetenschappelijk bewijs dat vrouwen die veel met elkaar omgaan ook daadwerkelijk gesynchroniseerd ongesteld worden. Maar goed, wij blijven graag geloven dat onze gesynchroniseerde ongesteldheid meant to be is: kunnen we tenminste samen ons te buiten gaan aan chocolade en foute romcoms.

5. PMS is echt een ding (gebruik het ook alsjeblieft niet als belediging).
Niet alleen het cliché dat vrouwen tijdens hun ongesteldheid last hebben van kramp en een opgeblazen buik is waar – bij de symptomen van ongesteld zijn horen ook verontruste darmen, slaapproblemen, veranderende hormoonhuishoudingen, spierpijn en hoofdpijn. Al deze dingen bij elkaar zorgen er natuurlijk voor dat wij vrouwen ons niet helemaal comfortabel meer voelen in ons eigen lichaam. PMS is geen flauwe grap, dus iedereen die er commentaar op wil leveren, kan met gerust hart een gerechtvaardigde snauw terug verwachten.

6. De seizoenen kunnen invloed hebben op hoeveel bloed je verliest.
Er is een onderzoek dat suggereert dat zonneschijn van invloed kan zijn op je ongesteldheid. Om wat specifieker te zijn: wanneer een vrouw een grotere hoeveelheid zonnestralen vangt voordat ze ongesteld moet worden, dan is er een kans dat ze korter ongesteld wordt en minder bloed verliest.

7. Vrouwen hebben hun ongesteldheid niet ‘nodig’ om gezond te zijn.
Veel vrouwen denken dat het slecht of onnatuurlijk is wanneer je een keer (bewust) niet ongesteld wordt. De waarheid is echter dat voor iedereen die niet zwanger wil worden, het geen kwaad kan om de pil door te slikken. Professor Alyssa Dweck beaamt dit: “There is no medical reason why a woman has to menstruate every month. And there is nothing wrong with tweaking the system if bleeding is difficult for women”.

8. De kosten die gedurende je leven komen kijken bij je menstruatie, bedragen makkelijk meer dan €10.000.
Jep, er is berekend hoeveel geld een vrouw gemiddeld uitgeeft aan tampons, anticonceptie, nieuw ondergoed, medicijnen en andere dingen die je nodig hebt om je ongesteldheid de baas te zijn (zouden ze ook chocola hebben meegerekend?). Voor Amerika komt dat uit op zo’n $18.171 dollar, maar gelukkig liggen deze kosten heel wat lager in Nederland. Toch zijn we er makkelijk duizenden euro’s aan kwijt gedurende ons leven.

9. Stress of overgewicht kan zorgen voor onregelmatige ongesteldheid.
Wanneer je niet helemaal zeker bent of jouw ongesteldheid wel goed verloopt omdat je veel stress hebt gehad, kun je het best even langs de huisarts gaan. Maak je echter niet direct druk; voor veel problemen is een logische verklaring, dus wacht op reactie van je arts.

10. Je libido is hoger wanneer je ongesteld bent.
We weten niet hoe het met jullie zit, maar ons is het echt wel opgevallen dat we tijdens die periode van de maand extra veel zin hebben. Dat beeld je je dus niet in! Je menstruatie kan namelijk leiden tot een lager level van progesteron in je lichaam, een hormoon dat je libido verlaagt. Daarnaast is een zwangerschap vrijwel onmogelijk tijdens je menstruatie, maar de voorkeuren wat betreft de Rode Zee verschillen nogal.

11. Het ‘toxische shock syndroom’ (tamponziekte) is écht een ding.
Hoewel het zelden voorkomt, is het toch mogelijk dat je tijdens je menstruatie door het gebruik van tampons last krijgt van de tamponziekte. Dit gebeurt wanneer bacteriën opeens op een extreem niveau zichzelf gaan voorplanten, wat kan komen doordat je een tampon te lang erin laat zitten. Zorg er dus voor dat jij de instructies op je pakje tampons goed opvolgt and stay clean.

12. Nee, als je ongesteld bent, ben je niet zwak.
Of irrationeel. Of gek. Je bent gewoon een vrouw. Je ongesteldheid is niet een verklaring van je gedrag, het is gewoon een biologisch proces. Period.

11 enorm irritante beha-struggles die elke vrouw herkent

The Huffington Post

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 12 feiten over je menstruatie zou iedereen moeten weten
Sluiten