Suze van As
Suze van As Food 28 mrt 2017

Deze 19 vette happen worden wereldwijd gegeten na het uitgaan

Na een nachtje stappen hebben we vrijwel altijd zin in iets heel erg slechts. Deze gewoonte is natuurlijk geen Nederlandse traditie, maar gebeurt overal ter wereld.

Waar wij graag genieten van vreselijk slechte (maar lekkere) kapsalons, döner, patatjes oorlog en broodjes kroket, geven andere landen weer hele andere vettige lekkernijen de voorkeur na een drankje teveel. Van broodjes friet tot drankjes genaamd ‘The Green Ambulance’: we zijn blijkbaar wél creatief met eten als we iets te veel drank hebben genuttigd. Welke vind jij het lekkerst?

1. Schotland: Munchie box

Weet je even niet of je meer zin hebt in noodles, loempia’s, frietjes, rijst, uienringen, kebab, pizza of kip? Geen probleem; in de Munchie box zit namelijk gewoon alles. Hierboven vind je een Aziatische variant.

2. Portugal: Chorizo-brood

Dit klinkt eenvoudig maar heerlijk, en we durven te wedden dat het net zo smakelijk is als het eruit ziet.

3. Canada: Poutine

Hoewel we in Nederland vrijwel alles op friet durven te gooien, valt het Canadese poutine vaak toch wat minder in de smaak. Dit is een portie friet met daarover kaas en vleesjus. Vast lekkerder dan het klinkt!

4. Shanghai: Cong You Bing

De naam zegt ons weinig, maar het plaatje verklapt al een beetje wat erin zit. Het is een gevulde eierpannenkoek met groente en vlees, wat dus helemaal niet zo ongezond is als alle andere midnight snacks tot nu toe.

5. Texas: Whataburger Honey Butter Chicken Biscuit

Dit broodje, gemaakt met karnemelk, is gevuld met gefrituurde kip en getopt met een honing-botersaus. Om daar van te genieten hoeven we zeker geen alcohol op te hebben. Kom maar door.

6. Argentinië: Pancho

Kijk, dat lijkt er meer op. In de simpelste vorm is dit gewoon een broodje hotdog met frietjes en heel veel saus. Komt al redelijk in de buurt van onze kapsalon. Misschien wel beter.

7. Dundee, Schotland: Frietjes met koolsalade

De koolsalade wordt helemaal over de frietjes heen gesmeerd en in een wegwerpbakje opgegeten. Een bijzondere, maar absoluut aantrekkelijke combinatie. Zo lang de frietjes maar krokant blijven.

8. Griekenland: Vromiko Sandwich

Grappig dat ze het Vromiko noemen, want dit betekent namelijk ‘smerig’. Het is broodje met hotdogs, frietjes, ketchup, mayo en pittige saus.

9. Zuid-Afrika: Sparletta Creme Soda

Dit groene drankje heet ook wel ‘The Green Ambulance’ en wordt gezien als het drankje dat je van je kater verlost.

10. Bulgarije: Banitsa (met boza of ayran)

Dit is een gebakken pasteitje met verschillende laagjes. Tussen deze lagen zit ei en kaas. Dit wordt gedronken met boza, wat een gefermenteerde drank is, of ayran, een zoutig yoghurtdrankje.

11. Yorkshire, Engeland: Cheese, chips & gravy

Dit lijkt meer op wat er uit je maag kan komen na een paar drankjes teveel, maar de mix van friet, gesmolten kaas en jus blijkt populair. Vrij gelijk aan poutine.

12. Oekraïne: Gefrituurde knoflookcroutons en salo.

Het sausje wat eroverheen gaat (salo) bestaat vooral uit gezouten en gehard varkensvet. Safe to say: dit is niet onze favoriet.

13. Amerika: alles van fastfood-ketens

Denk hierbij aan McDonald’s, Taco Bell en koude pizza. Dit klinkt voor ons nog redelijk normaal (vooral vergeleken met dat Oekraïense broodje vet). Voordeel is dat je in Amerika over het algemeen veel meer ketens tot je beschikking hebt en deze ook lekker betaalbaar zijn.

14. Milaan: vette panini’s

Paninaro’s zijn kleine food-trucks die heerlijke, vettige panini’s voor je maken met worstjes, porchetta en een emmer vol saus. Ja, die panini is niet meer te zien onder de toppings.

15. Spanje: Churros met hete chocoladesaus

Hoewel we meestal zin hebben in hartig, klinkt dit ook niet verkeerd. Suikerige gefrituurde churros met chocolade. Do we need to say more?

16. Denemarken: Nep-kapsalon

We weten dat de kapsalon behoorlijk Hollands is, maar het lijkt er behoorlijk op. Het enige verschil is dat er geen sla en kaas op zit. Verder is het ook gewoon friet met kebab en knoflooksaus.

17. Milaan (ja, nog een keer): deegproducten van briosciaros

Briosciaros zijn bakkerijen die midden in de nacht open gaan. Ze maken hier alles voor je wat je maar wilt, en het is dus meteen hartstikke vers. Van warme croissantjes tot pizza. Alles kan en mag.

18. Miami: Colombiaanse hotdogs

Dit is een hotdog met een gekookte worst. Je krijgt er koolsalade, friet, ananassap en frietsaus bij.

19. Sri Lanka: Kottu Rotti

Dit kun je in de straten van Sri Lanka kopen. Het is een gerechtje met groente, ei, vlees en kruiden. Klinkt helemaal lekker.

Gouden tip: er is dus een ideaal tijdstip om junkfood te eten

buzzfeed

Reageer op artikel:
Deze 19 vette happen worden wereldwijd gegeten na het uitgaan
Sluiten