Deze 7 mythen over de pil moeten we allemaal uit ons hoofd zetten
De pil blijft een lastig onderwerp. Veel vrouwen ervaren mood swings, afgevlakte emoties en soms zelfs depressie van deze pil; iets dat aan de inname van hormonen te wijten is. Toch doet er ook een hele hoop onzin de ronde, en die willen we bij dezen graag aankaarten.
We zijn blij dat we in Nederland zo’n makkelijke toegang tot de pil hebben en daarmee voor een zeer aantrekkelijke prijs zelf kunnen beslissen wanneer en hoe vaak we ongesteld worden. (Hoewel het ding éigenlijk gewoon binnen je verzekering zou moeten vallen.) Toch doen er wat verhalen de ronde, over gewicht aankomen, pauzes nemen van de pil en mogelijke risico’s voor je vruchtbaarheid. Wat is hier nou van waar? En wat vooral niet? We zochten het voor je uit!
Mythe 1: je komt ervan aan
“Nee, ik wil niet aan de pil want ik wil niet aankomen.” Het blijft een excuus dat veel gebruikt wordt om niet aan de pil te gaan, terwijl er maar weinig waarheid in zit. Dokter Sheila Loanzon vertelde aan Elite Daily dat de pil helemaal geen gewichtstoename veroorzaakt: “When someone is on the lowest dosage pill, along with a balanced diet and exercise, the likelihood of weight gain is very low. The available data suggest that oral contraceptives do not cause weight gain.”
Het idee dat je wat bent aangekomen kan ontstaan door het oestrogeen in de pil, waar je simpelweg een beetje een opgezwollen buik van zou kunnen krijgen (geen extra gewicht). Dr. Loanzon vertelde dat er zelfs onderzoek is gedaan naar de connectie tussen de pil en gewichtstoename, en dat hier geen verschil is aangetoond tussen een groep vrouwen mét en een groep vrouwen zónder pil: “In a study of a sample of 49 healthy women who were on a birth control pill compared to women who were not, a similar number of women gained weight in both groups.”
Mythe 2: des te langer je aan de pil zit, des te schadelijker het is voor je vruchtbaarheid
Onzin, onzin, onzin en nog eens: onzin. Veel vrouwen denken dat ze maandenlang moeten stoppen voordat ze weer kans hebben om zwanger te worden en dat de pil er zelfs voor kan zorgen dat je onvruchtbaar wordt. Verschillende onderzoeken laten zien dat vrouwen die stoppen met de pil om zwanger te worden, vaak al binnen drie maanden zwanger zijn.
Bovendien ben je meteen zodra je stopt met de pil weer vruchtbaar, wat ook meteen handig is om te weten als je per ongeluk een pil vergeet en nog niet klaar bent voor kinderen.
Mythe 3: je lichaam heeft af en toe een pauze nodig van de pil
Hier gaan veel geruchten over rond. Er wordt zelfs gezegd dat je de kans op kanker verhoogt als je de pil doorslikt en dit moeten we meteen de wereld uit helpen. De enige waarheid is dat de pil je lichaam niet toetakelt en je geen risico loopt op ziektes. Sterker nog, als je met de pil stopt en er vervolgens weer mee begint, kunnen de bijwerkingen juist tijdelijk veel erger worden.
Mythe 4: je moet stoppen met de pil zodra je 35 jaar bent
De pil kent geen leeftijdslimiet, maar het heeft verder weinig zin om aan de pil te gaan als je niet (meer) menstrueert. De enige reden waarom je 35ste geroepen wordt als ‘eindleeftijd’, is omdat je op die leeftijd meer risico hebt op bloedproppen – als je rookt of als dat in je familie heerst. Ook als je een hoge bloeddruk hebt, is het geen goed idee om aan de pil te blijven, maar daar kun je ook gewoon last van hebben voordat je 35 jaar bent.
Mythe 5: alle pillen zijn zo ongeveer hetzelfde
Niet waar, dus doe goed je onderzoek voordat je een pil kiest en pak niet zomaar een strip van een vriendin omdat je ze zelf vergeten bent. Zo kun je prima aan de de pil gaan met de laagste dosis als je alleen beschermd wilt zijn tegen zwangerschap, maar je kunt ook een pil kiezen met een hogere dosis als je veel last hebt van menstruatiepijn. Vraag dit dus goed na bij je huisarts zodat je straks niet met een hoge dosis oestrogeen zit zonder dat je dat nodig hebt.
Mythe 6: je moet elke dag op exact hetzelfde tijdstip de pil slikken
Veel mensen denken dat je je pil-alarm moet zetten om ervoor te zorgen dat er precies 24 uur tussen de pillen zit. Dit gedoe is gelukkig helemaal niet nodig want je zit gewoon goed en veilig als je elke dag de pil slikt, zo lang er maar een béétje regelmaat in zit. Bijvoorbeeld als je naar bed gaat, of nadat je ontbeten hebt. Koppel het slikken van de pil aan een dagelijkse activiteit (bijvoorbeeld dus tandenpoetsen) en dan zul je hem niet vergeten.
Je hebt pas een risico op zwangerschap of doorbraakbloedingen als er meer dan 36 uur tussen de twee pillen zit, dus ook als je je flink hebt verslapen maakt dat weinig uit. Take a chill pill en relax.
Mythe 7: is het wel zo betrouwbaar?
We leven in de 21ste eeuw, en dat betekent dat er nog veel meer mogelijkheden zij om ervoor te zorgen dat jij baas in eigen buik blijft. Volgens Dr. Loanzon is de pil wel een van de meest betrouwbare opties, omdat die je over het algemeen bijna 100% zekerheid biedt: zo’n 99,9%. Als je echter vaak de pil vergeet, is het wellicht wel een slimme optie om over alternatieven na te denken. In zo’n 8% van de gevallen faalt de pil, maar dit heeft volledig te maken met het vergeten te gebruiken van het ding – niet de pil zelf.
Natuurlijk zijn er nog veel meer prima opties waar je rekening mee kan houden. Bijvoorbeeld de spiraal en het anticonceptiestaafje. Zorg er gewoon voor dat je weet waar je aan begint en onderzoekt wat je opties zijn. Raadpleeg je huisarts en ga voor een second opinion als je daar ook niet slimmer van wordt.
https://www.nsmbl.nl/trends-voor-dummies-daadwerkelijk-gestopt-met-de-pil/