Deze daklozen kregen een nieuwe outfit dankzij inspirerende SMS-service

Love & Life

Deze daklozen kregen een nieuwe outfit dankzij inspirerende SMS-service

De mooiste momenten van een dag, blijven toch altijd die kleine dingetjes die een ander voor je doet. Of het nou gaat om een deur die vriendelijk voor je open wordt gehouden of een complimentje over je schoenen: het zijn de eenvoudige dingen die je dag kunnen maken. Wanneer je dit op de minder bedeelde mensen onder ons betrekt, kan die impact nog zoveel malen groter zijn.

Om ook dakloze mensen een hart onder de riem te steken, besloten Vodafone Foundation en Leger Des Heils de handen ineen te slaan. Er bestaan helaas nog altijd zoveel vooroordelen over daklozen en daarom werd er op basis van deze bijzondere samenwerking besloten dakloze mensen een gloednieuwe, zelf uitgekozen outfit te bieden. Dat kansen niet altijd gelijk verdeeld worden onder mensen, daar is eenieder zich bewust van, maar voor sommige mensen kan één helpende hand al zo enorm veel uitmaken.

Met de Street Messenger service van het Leger Des Heils en Vodafone krijgen daklozen op hun eenvoudige mobiele telefoons – vaak het enige wat ze aan waarde bij zich hebben – een SMS over een maaltijd die op een bepaalde plek gegeten kan worden of bijvoorbeeld een slaapplek waar men terecht kan tijdens een extra koude nacht. Op deze simpele manier worden ze gekoppeld aan hulporganisaties die een verschil voor ze kunnen maken; een direct verschil zoals een volle maag, maar ook hulp op de langere termijn om bijvoorbeeld weer een dak boven het hoofd te krijgen.

streetmessenger2

Een gloednieuwe outfit

De dakloze jongen en het meisje uit bovenstaande video werden uitgenodigd om een nieuwe outfit uit te zoeken, om zo hopelijk een betere eerste indruk te kunnen geven en hiermee een baan te kunnen vinden. Zoals je in bovenstaande video ziet, is er geen ‘bepaalde look’ voor iemand zonder verblijfsadres en hoef je het echt niet door te hebben dat de persoon naast je dakloos is of niet. Echt iedereen kan pech hebben.

streetmessenger3

74% meer daklozen sinds 2009

De dienst focus zich veelal op mensen die recent dakloos zijn geworden door bijvoorbeeld een scheiding, ontslag of slechte investering. Het zijn mensen die bijna allemaal in het bezit zijn van een mobiele telefoon, maar ook extra kwetsbaar zijn omdat ze nog niet voldoende bekend zijn met het leven op straat. Via de berichtjes krijgen ze begeleiding en motivatie om hun leven weer op de rails te krijgen. En dit is hard nodig, want het aantal daklozen in Nederland is sinds 2009 met maar liefst 74% gestegen. In de tussentijd zijn er maar liefst 13.000 mensen dakloos geraakt.

streetmessenger4

Stuur zelf een motiverend bericht per SMS

Via Street Messenger worden er tevens motiverende berichten verstuurd, die ook jíj gewoon kunt sms’en om een dakloze nét dat beetje extra kracht of motivatie te kunnen geven. Dit doe je simpelweg door jouw woorden – bijvoorbeeld een mooie kerstgroet of krachtige wens – te verzenden naar 06-25-12-2016.

Vicepremier Lodewijk Asscher ging je al voor met de volgende SMS: ‘Ik wens iedereen heel veel gezondheid, geluk en nieuwe kansen voor 2017. Prettige Kerstdagen! Lodewijk Asscher.’

Street Messenger zorgt er vervolgens voor dat de berichten eerlijk verdeeld zullen worden; een ander helpen was nog nooit zo makkelijk, maar daardoor ook zeker niets minder mooi.

In samenwerking met Vodafone