Deze jongeren maakten een ontdekkingsreis naar zichzelf én een betere wereld

Het kabinet heeft plannen om de maatschappelijke diensttijd in te voeren voor Nederlandse jongeren tot 30 jaar. Een kans om te werken aan je talenten en een betere wereld. Bij Milieudefensie is er sinds een jaar al de gelegenheid om deel te nemen aan Maatschappelijke Diensttijd, met het project Fair Future Generators.

Gezonde toekomst

Fair Future Generators is als het ware een ontdekkingsreis naar jouw beste skills en een betere wereld. Waar ben jij nou echt goed in? En waar voel je je goed bij? Dat valt te ontdekken tijdens dit project. En laat je nou ook nog je steentje – of beter gezegd ‘steen’ – bijdragen aan een gezondere toekomst van de planeet. Iedereen tussen de 18 en 30 jaar die zich inschrijft wordt gekoppeld aan een geschikte organisatie.

Zo kwam Vera terecht bij MijnStadstuin in Amsterdam Nieuw-West, waar ze op ecologische wijze groente verbouwen. “Ik had nog nooit in de tuin gewerkt”, vertelt ze. “Tijdens het werken leerde ik veel over ecologisch verbouwen en nu wil ik zelf ook graag een moestuin. Samen met de directeur zette ik met succes een sociaal project op om meer mensen uit de eigen wijk te betrekken. Ik heb geleerd om projecten op te zetten en mensen te betrekken en te enthousiasmeren. Ik heb dat gelijk toegepast in mijn privéleven en mijn vrienden aangeraden om zich ook op te geven voor Fair Future Generators.”

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens het programma Fair Future Generators wordt er lang niet alleen maar gewerkt. Er is namelijk heel veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers zelf. Voordat ze daadwerkelijk aan de bak gingen, was er ook nog een trainingsweekend waarin alle ins en outs over de klimaatcrisis aan bod kwamen.

Voor Eva kwam dat helemaal goed uit, want zij kon haar kennis gebruiken bij de organisatie Fawaka, waar ze een spoken-word video produceerde over de klimaatcrisis. “Als Fair Future Generator heb ik enorm veel nieuwe dingen geleerd en gedaan. Van intersectionaliteit, diversiteit en klimaateconomie tot locaties scouten en draaidagen plannen. Het heeft me een goede introductie gegeven in de wereld van klimaatrechtvaardigheid. “Ik ben enorm trots op deze video die ik samen met Fair Future Generators Sam en Juul heb gemaakt.”

Er werd door jongeren ook hard gewerkt aan klimaatprojecten door mee te draaien in het campagneteam van Operatie Klimaat van Milieudefensie. Een van de Fair Future Generators die dat deed was Hylke. Hij vond zijn werk zeer zinvol. “Je werkt met elkaar samen aan een project en ziet duidelijk wat het oplevert”, zegt hij. “Ons doel was om zoveel mogelijk mensen op straat te vragen naar hun mening over de klimaatcrisis. Die informatie hebben we gedeeld met de politiek. Op die manier willen we ervoor zorgen dat de komende verkiezingen zullen gaan over het klimaat. Ik heb veranderaars gecoacht, acties georganiseerd en veel nieuwe mensen ontmoet. We kregen als Fair Future Generator veel waardering voor wat we bijdroegen.”

Een vervolg

Het initiatief van Milieudefensie bleek een enorm succes en daarom is besloten om begin van het nieuwe jaar een vervolg te geven aan Fair Future Generators, met deze keer nog meer projecten. Wie meer wil weten en op de hoogte gehouden wil worden over de inschrijvingsdatum, kan het beste de website van Milieudefensie in de gaten houden. En wil je nu alvast meewerken aan een beter klimaat? Meld je dan, net zoals Hylke, aan bij Operatie Klimaat!

In samenwerking met Milieudefensie

Reageer op artikel:
Deze jongeren maakten een ontdekkingsreis naar zichzelf én een betere wereld
Sluiten