Redactie
Redactie Love & Life 5 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze meest gemaakte fout in je avondroutine is funest voor je slaap

De meeste van ons hebben rond de 7 uur slaap per nacht nodig. Sommige mensen komen hier niet eens bij in de buurt omdat zij ‘s nachts moeten werken of continu wakker gemaakt worden door een huilende baby. Er is echter ook een grote groep die laat opblijft zonder daar eigenlijk echt een geldige reden voor te hebben. Nog even Netflix kijken of nog een tijdje door je Instagram scrollen, kan er zomaar voor zorgen dat je een paar uur later naar bed gaat dan dat je eigenlijk zou willen. Hier is zelfs een speciale term voor ‘revenge bedtime procrastination’ en in het Nederlands noemen we dit opblijfwraak. 

Wat is opblijfwraak en hoe kan je het voorkomen?

Revenge bedtime procrastination ofwel opblijfwraak

Als je te laat naar bed gaat, hoef je niet per se last te hebben van opblijfwraak. Wanneer iets wel opblijfwraak is, zijn er de volgende 3 factoren aanwezig:

  1. Het laat naar bed gaan verkort de totale slaaptijd.
  2. Dat je laat gaat slapen komt niet door iets waar je niets aan kunt doen (zoals ziekte of een huilende baby).
  3. Je bent je ervan bewust dat laat opblijven zal leiden tot negatieve gevolgen.

Slaap je slecht? Deze 7 fouten maakt iedereen voor het slapen gaan

Voorbeeld: op het moment dat je ‘s avonds laat gedachteloos Netflix aan het kijken bent, terwijl je weet dat je over 3 uur op moet staan, is er sprake van opblijfwraak.

Maar waarom wraak?

Maar waar komt het woord wraak eigenlijk vandaan in opblijfwraak? Het bijzondere aan deze vorm van opblijven, is dat er vaak bepaalde frustraties mee gepaard gaan.

Je bent dan bijvoorbeeld gefrustreerd dat je werk zoveel van je vrije tijd heeft afgenomen, dat je deze vrije tijd probeert in te halen door ‘s avonds langer op te blijven. Je hebt dan het gevoel dat je op deze manier de controle over je eigen tijd terugkrijgt.

Opblijfwraak voorkomen

Op zich is het helemaal niet erg om behoefte te hebben aan een beetje me-time, maar het gevaar is dat de uren die je ‘s avonds langer opblijft je in de ochtend mist. We hebben immers allemaal voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren.

Er zijn een paar dingen die je kunnen helpen om opblijfwraak te voorkomen of verminderen:

1. Accepteer dat je niet alles op een dag kan doen

Wanneer je last hebt van opblijfwraak wil je al je geplande (en ongeplande) activiteiten in één dag proppen. Vaak lukt dit niet en dan worden je uren slaap opgeofferd om alsnog alles te kunnen doen.

Bedenk daarom of het echt noodzakelijk is om in de avond nog even al die appjes te beantwoorden of je socials bij te werken. En hoe lastig ook, probeer te accepteren dat er echt maar 24 uur in een dag zitten (waarvan je er ook 7 moet slapen).

2. Zet een het-is-tijd-om-te-slapen-wekker

Als je een wekker kan zetten om op te staan, kan je er ook eentje zetten om te gaan slapen. Ook al weet je zelf ook wel dat je naar bed moet, een slaapwekker kan je net even dat extra zetje geven om het ook daadwerkelijk te doen. Zo kom je makkelijker in een ritme en vergeet je ook minder snel de tijd.

3. Geef jezelf ook de kans om in slaap te vallen

Lig je dan toch in bed, maar lukt het na een kwartiertje niet om te slapen? Pak dan niet gelijk die telefoon erbij, maar sta even op en ga iets anders doen. Loop een rondje door de kamer en doe bijvoorbeeld een paar meditaties.

Kan je echt niet slapen, lees dan een boek of doe wat yoga. Probeer in elk geval schermen zoveel mogelijk te vermijden.

5 simpele manieren om meer slaap te krijgen (volgens een expert)

Kan je ‘s avonds vaak lastig in slaap vallen omdat je lang ligt te piekeren? Plan dan dagelijks een piekerkwartiertje in en je zult beter slapen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.