DGTL wil het meest duurzame festival ter wereld worden en ze zijn goed op weg

Als je een festivalliefhebber bent dan ben je vast en zeker bekend met het festival DGTL. De organisatie van het festival heeft een belangrijk nieuw doel: het meest duurzame festival ter wereld worden. Kijk, van dat soort doelen worden we blij.

DGTL festival

19 tot en met 21 april vind het festival DGTL weer plaats in Amsterdam. Fans van rauwe beats kunnen hier terecht om te luisteren naar de vetste underground muziek van een grote line-up. Van Disclosure naar Ben Klock, alles komt voorbij in het driedaagse festival op het NDSM-terrein.

Naast Nederland is het festival in de afgelopen jaren zo groot geworden, dat de festivalorganisatie nu ook edities organiseert in Barcelona, Madrid, Santiago. en Tel Aviv. Ze zijn dus al redelijk op weg om het grootste festival ter wereld worden.

Het meest duurzame festival

Maar naast uitbreiding van het Nederlandse festival naar nog meer buitenlandse steden, heeft de organisatie ook als doel om het meest duurzame festival in de wereld te worden. In 2020 willen ze het eerste circulaire festival zijn. Een mega ambitieus doel, maar zeker niet onmogelijk.

Afgelopen week heeft de organisatie al het sustainable programma bekendgemaakt voor de aankomende editie in Amsterdam. Zo heeft de organisatie het dit jaar al voor elkaar gekregen om een circulair voedingssysteem op te zetten bij het festival. Dit houdt in dat ze een menu hebben gecreëerd op basis van eten dat verspild wordt, in plaats van het eten dat bezoekers misschien willen eten. Op die manier draait het festival wederom het systeem om en zullen ze koken met eten dat anders weggegooid zou worden.

Daarnaast heeft het festival samengewerkt met artiest Paul Timmer en drie studenten om een circulair object te creëren. Wat dit object gaat doen? Het zal het festivalterrein het gehele weekend verlichten op een milieuvriendelijke manier. Voor het gehele sustainable programma kan je de website bezoeken, maar het mag duidelijk zijn dat menig festival hier een voorbeeld aan kan nemen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Sunday got us longing for those never-ending sessions of outdoor dancing.

Een bericht gedeeld door DGTL (@dgtlfestival) op

Meer creatieve vrouwen in de line-up

Naast dat het festival super goed bezig is wat betreft sustainability, zijn er meer dingen die de organisatie aanpakt. DGTL is namelijk bewust bezig met gendergelijkheid binnen de muziekindustrie. Zoals we eerder al schreven is de muziekindustrie nog altijd een mannelijke industrie, maar daar komt verandering in.

Er staan namelijk wederom meer vrouwen achter de draaitafels tijdens het festival dit jaar. Dit is iets waar José Woldring van bureau The Media Nanny zich voor inzet. Tijdens het project ‘Making Moves In Music’ in samenwerking met Bumble, heeft José vrouwelijke DJ’s de kans gegeven om hun droom waar te maken in de muziekindustrie. Meer daarover lees je hier.

Laten we met z’n allen blijven genieten van de leukste festivals, maar laten we dit wel bewust doen. Beter voor de planeet en met meer gelijkheid. Dit festival geeft wat ons betreft al het goede voorbeeld.

Reageer op artikel:
DGTL wil het meest duurzame festival ter wereld worden en ze zijn goed op weg
Sluiten