Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 5 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Toe aan een nieuwe carrière? De volgende dingen laat je liever achterwege op je cv

Het maken van een cv blijft altijd een twijfelachtig ding. Want wat zeg je wel? En wat juist niet? Zoveel keuzes. Al je diploma’s, oorkondes, overwinningen en het liefst je gehele carrière knal je zo groot mogelijk op dat cv. Dat is prima, maar er zijn ook een aantal dingen die je er beter niet op zet.

Als je op zoek gaat naar een leuke nieuwe baan, dan is het maken van een cv een van de eerste dingen die je doet. Jouw curriculum vitae is immers de eerste indruk die je bij jouw toekomstige werkgever aflevert. Het moet overtuigend zijn, maar niet too much. 

Welke dingen laat je liever achterwege op je cv?

Veel op je cv zetten is nogal verleidelijk, maar er zijn een aantal dingen die je beter achterwege laat.

1. Onnodig moeilijk taalgebruik of jargon

Hoe professioneel de persoon die jouw cv gaat bekijken ook is, hij of zij gebruikt niet altijd dezelfde taal als jij. Vaak wordt een cv door een recruiter in behandeling genomen, die veel minder kennis van het vak heeft dan jij. Houd het daarom liever iets simpeler en vermijd onnodig moeilijk taalgebruik.

2. Irrelevante werkervaring

‘Hoe meer hoe beter’ gaat niet altijd op. Zie jouw cv als een reclame waarom jij geschikt bent voor die ene baan. Je hoeft niet alles te melden, als je maar meldt wat zij graag willen horen. Haal daarom alle irrelevante bijbaantjes van je cv en laat alleen de zwaardere functies staan.

3. Carrière doelstellingen

Sommigen voegen graag hun carrière-doelstellingen toe aan hun cv. Wij snappen als geen ander dat het heel gemotiveerd staat, alleen werkt het vaak averechts. Probeer je eens te verplaatsen in jouw potentiële werkgever. Die wil niet horen wat jij wil bereiken, die wil horen wat jij hem of haar te bieden hebt.

4. Onprofessionele gegevens

Hiermee doelen we vooral op onprofessionele mailadressen als [email protected] of het mailadres van de huidige werkgever. Beide staan ontzettend onprofessioneel. Het liefst gebruik jij jouw voor- en achternaam in een professioneel mailadres en verder niets.

5. Social media

Het toevoegen van een Instagram-account op je curriculum vitea is geen slimme zet. Zorg te allen tijde dat er geen gênante foto’s van jou op het internet rondzwerven, dat is punt één. Maar zelfs daarna is het toevoegen van een social media-account niet verstandig. Misschien is jouw recruiter wel een ontzettende technohater en schiet jouw bezoekje aan Dekmantel festival in 2014 wel in het verkeerde keelgat. You never know. 

Hoe dan ook, zodra je deze vijf dingen achterwege laat is er niets aan de hand. Wij raden iedereen aan om je cv met een vriend of familielid door te nemen, wie weet hebben zij nog goede tips. Benieuwd of je mag liegen op je cv? Wij schreven erover in dit artikel.

Vacature via Ginny

Reageer op artikel:
Toe aan een nieuwe carrière? De volgende dingen laat je liever achterwege op je cv
Sluiten