3 dingen die belangrijker zijn dan geld verdienen

We zijn natuurlijk allemaal bezig met carrière maken en geld verdienen, maar dat is niet het belangrijkste. Begrijp ons niet verkeerd: we vinden het geweldig om (veel) geld op onze bankrekening te hebben staan en werken daar ook hard voor. Toch willen we jou én onszelf even een reminder geven dat er meer is in het leven dan alleen werken.

Sure, je wordt gelukkig van een fijne carrière en geld verdienen, maar onderstaande dingen zijn net zo belangrijk voor je geluk.

Je gezondheid

Dat het aantal mensen met burn-outklachten alsmaar toeneemt, is vast geen geheim voor je. Volgens onderzoek van TNO is ons werk in tien jaar tijd een stuk veeleisender geworden. Maar dat niet alleen: wij millenials hebben ook nog eens torenhoge verwachtingen van onszelf.

Merk jij dat je door eisen op je werk of je eigen prestatiedruk heel veel stress ervaart, trap dan alsjeblieft op de rem. Wij vinden carrière maken belangrijk én voldoenend, maar toch benadrukken we altijd dat je rust moet nemen. Self-care is niet overrated. Uiteindelijk zal je er juist beter door presteren.

Je familie en vrienden

Me-time mag dan belangrijk zijn, tijd spenderen met familie en vrienden net zo erg. Dat wist je misschien stiekem ergens al, maar blijkt ook uit een 75-jarig onderzoek naar geluk. Wat zijn de lessen die we uit dit lange onderzoek kunnen trekken? De lessen gaan niet over rijkdom, roem of harder en harder werken.

“De duidelijkste boodschap die we krijgen uit dit 75-jarige onderzoek is dat goede relaties ons gelukkiger en gezonder houden,” zegt hoofdonderzoeker Robert Waldinger. “Punt. Sociale connecties zijn echt goed voor ons. Eenzaamheid doodt. Mensen die een goede band onderhouden met hun familie, hun vrienden en hun community zijn gelukkiger en gezonder. Ook leven ze langer.”

Je ervaringen

Het is misschien een beetje stom om te zeggen, maar: we gaan allemaal eens dood. Toch lijken we daar meestal compleet niet mee bezig te zijn als we beslissingen maken. En als je er op deze manier over gaat nadenken, wil je toch eigenlijk niet de hele dag in een kantoor zitten? Veel ondernemers hebben deze realisatie ook gehad en gaan ondernemen voor de vrijheid.

Maar eerlijk is eerlijk: zelfs ondernemers verliezen die gewenste vrijheid soms uit het oog. Richt je leven zo in dat je ruimte hebt voor spontane ingevingen en om te reizen wanneer je dat wil, bijvoorbeeld. Het levert je ook nog eens een voordeel op voor je bedrijf: hoe meer je leeft, hoe meer goede ideeën je zal verzamelen. Je leert waar je doelgroep tegenaan loopt of kan het probleem wat je al maanden dwarszit eens van een afstand bekijken.

Dit artikel zit vol met heerlijke cliché’s, maar het zijn natuurlijk cliché’s for a reason. Komt ‘ie hoor: het gaat niet zozeer om de hoeveelheid geld die je hebt, maar wat je er mee doet. Wat heb je aan veel geld als je geen tijd hebt om het uit te uit te geven? Of als je er niets mee kunt doen wat goed is voor de wereld?

Denk er eens over na: hoe wil je dat mensen jou herinneren als je dood bent?

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Workjuice.nl.

Workjuice

Reageer op artikel:
3 dingen die belangrijker zijn dan geld verdienen
Sluiten